tag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post3028890474076067336..comments2024-02-14T09:13:50.372+01:00Comments on Garnkofilia: DŻEM Z CZARNEGO BZUGarnkofiliahttp://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-405863344531782362015-09-21T13:28:42.935+02:002015-09-21T13:28:42.935+02:00Ja nie przecieram ! Najlepszy właśnie z pestkami.T...Ja nie przecieram ! Najlepszy właśnie z pestkami.Tak robiła moja babcia, moja mama i tak robię ja.Smakowo to naprawdę najlepszy dżem.Robię go w następujący sposób : do zrywania z kiści owoców używam widelca.Trzy kg bzu i 1 kilogram antonówki plus skórka z pomarańczy (mały słoiczek własnej roboty),cukru 1,5 kg Można więcej jak ktoś lubi bardziej słodki.Wysmażam dość długo,aż pozostanie gęsta masa , na koniec dodaję cukier i smażę ok.0,5 godz. Wierzcie mi jest wyborny!A w tym roku jest urodzaj.Obrodził. EwaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-83164200096511000242015-09-02T18:42:55.492+02:002015-09-02T18:42:55.492+02:00Ja przecieram rozgotowane owoce na sitku gotu...Ja przecieram rozgotowane owoce na sitku gotuję dodaję cukier i pektynę można dodać troszkę kwasku cytrynowegoAnonymousnoreply@blogger.com