tag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post4556896982141198169..comments2024-02-14T09:13:50.372+01:00Comments on Garnkofilia: CIASTO MARCHEWKOWE - wegańskie a na dodatek bezglutenoweGarnkofiliahttp://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-17381777476603974562017-10-30T11:48:49.583+01:002017-10-30T11:48:49.583+01:00no i oto mam odpowiedź na pytanie. zrobiłam to cia...no i oto mam odpowiedź na pytanie. zrobiłam to ciasto i wyszło mi za bardzo kruche.I właśnie siemię lniane by to poprawiło. ale ciasto jest przepyszne i na pewno zrobię drugi raz. Dziękuję!��Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-81236119545857217772016-12-26T16:44:56.776+01:002016-12-26T16:44:56.776+01:00Dziś w moim cieście pojawila się zielona pleśń (m...Dziś w moim cieście pojawila się zielona pleśń (moim zdaniem plesn). Po 2 dniach. Ciekawe co zrobiłam źle. Może stara maka jaglana? Musze jeszcze raz go zrobić. ewelinahttps://www.blogger.com/profile/14889034946741386515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-43341375915500271662016-12-25T12:54:51.289+01:002016-12-25T12:54:51.289+01:00Pytanie mam jaką oliwę bo nie wiedziałam i dałam p...Pytanie mam jaką oliwę bo nie wiedziałam i dałam po 1/3 kokosowej rzepaki z oliwek. Ale to chyba nie zrobiło dobrego smaku. Nie miałam gryki to dałam 2 szklanki jaglanki ale czuje jakby ciasto było piaskowe w konsystencji/smaku. Dałam tez 3 marchewki zamiast 2 i mało czuje marchewki a więcej tego piasku. Może marchewki były gorsze? 4 orzechy. Jak Wy czujecie na języku. ewelinahttps://www.blogger.com/profile/14889034946741386515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-56880570926762481772015-12-02T19:14:30.759+01:002015-12-02T19:14:30.759+01:00Tak, oczywiście. Mniej więcej tyle samo co oliwy :...Tak, oczywiście. Mniej więcej tyle samo co oliwy :)Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-24919439069089429192015-12-02T12:05:35.011+01:002015-12-02T12:05:35.011+01:00a czy mozna dac olej kokosowy zamiast oliwy? jakie...a czy mozna dac olej kokosowy zamiast oliwy? jakie ewent proporcje ?:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-21146461574389626272014-12-17T08:47:57.748+01:002014-12-17T08:47:57.748+01:00Można użyć samej gryczanej mąki lub dodać amarantu...Można użyć samej gryczanej mąki lub dodać amarantusowej. Dla mnie po prostu jaglana mąka ma najbardziej neutralny smak i zapach. Mąka gryczana dość silnie aromatyzuje ciasto, mąka amarantusowa też ma wyrazisty smak. Ja to lubię ale nie zawsze tego chcę, czasem wolę neutralnie.Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-12141580485455148142014-12-16T23:15:19.243+01:002014-12-16T23:15:19.243+01:00Czy można użyc wyłącznie mąki gryczanej, albo doda...Czy można użyc wyłącznie mąki gryczanej, albo dodać amarantusowej zamiast jaglanej?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-71438737134946796862014-11-19T16:35:50.870+01:002014-11-19T16:35:50.870+01:00Ja używam zawsze migdałów ze skórką. Po prostu nie...Ja używam zawsze migdałów ze skórką. Po prostu nie chce mi się obierać :) Przy użyciu tylko mąki jaglanej proponowałabym jeszcze dodać kopiasta łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody. Mąka jaglana jest nieco mniej kleista niż gryczana. Chociaż bez siemienia tez powinno się udać, ale ciasto może się bardziej kruszyć.Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-4698742480944082202014-11-18T21:20:29.400+01:002014-11-18T21:20:29.400+01:00witam! właśnie mam zamiar zrobić ciasto i zastanaw...witam! właśnie mam zamiar zrobić ciasto i zastanawiam się czy migdały muszą być bez skórki oraz czy mogę dać 2 szklanki mąki jaglanej ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-54967551735772934702014-09-14T20:31:18.080+02:002014-09-14T20:31:18.080+02:00Dzisiaj upiekłam to ciasto - rewelacyjne!!!:) Jest...Dzisiaj upiekłam to ciasto - rewelacyjne!!!:) Jestem zachwycona!!!:) Dziękuję za przepis i za to, że istnieje tak fantastyczny blog:)<br />Wszystkiego Dobrego:)HappyAlimakhttps://www.blogger.com/profile/08520413328128756755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-72647791966099725692014-09-08T14:28:52.158+02:002014-09-08T14:28:52.158+02:00Kolejny wspaniały przepis!!!:) Właśnie takich tera...Kolejny wspaniały przepis!!!:) Właśnie takich teraz poszukuję:) Dziękuję, że się nimi dzielisz:)<br />Już zapisuję i ustawiam w kolejce do zrobienia...no a może nawet dzisiaj zrobię...:)<br />Serdecznie pozdrawiam!:) ..i zdrowego smacznego dla Ciebie!:) HappyAlimakhttps://www.blogger.com/profile/08520413328128756755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-11954346897574905022014-07-24T14:28:37.489+02:002014-07-24T14:28:37.489+02:00Naprawdę bardzo się cieszę, za każdym razem kiedy ...Naprawdę bardzo się cieszę, za każdym razem kiedy komuś smakowało jestem w siódmym niebie :)Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-19329730390034244352014-07-24T13:29:04.168+02:002014-07-24T13:29:04.168+02:00Dziękuję za przepyszny przepis-udało się, smakował...Dziękuję za przepyszny przepis-udało się, smakowało i nie zostało -pychota.Zrobiłam ciasto w tortownicy, zwiększyłam prporcję, dodałam - z miłości do kardamonu- zbyt dużą jego ilość, ale to był ten smak, zapach i niebo w gębie :))))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-85506605971389771032014-06-19T13:13:44.449+02:002014-06-19T13:13:44.449+02:00Dam, dam na pewno i postaram się trzymać składu i ...Dam, dam na pewno i postaram się trzymać składu i proporcji prócz tych migdałów, spróbuję też kardamon zamienić na cynamon, bo może w tym tkwi problem - tak jeszcze dziś zjadłam kawałek i intuicyjnie czuję, że z cynamonem to będzie coś bliżej moim smakom. Tak czy siak dalej testuję przepisy, tarta cebulowa będzie czwartym eksperymentem ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-88351953586459921112014-06-19T00:58:29.333+02:002014-06-19T00:58:29.333+02:00To dlatego, że moje ciasta są zawsze zdecydowanie ...To dlatego, że moje ciasta są zawsze zdecydowanie mniej słodkie niż moje tarty. Nie wiem dlaczego, po prostu nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami a inne desery zawsze robię znacznie słodsze. Ale to ciasto jest dość bogate w składzie i aromatyczne, dałabym mu jeszcze jedną szansę, nam bardzo smakowało.Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-45959855129766333212014-06-18T21:42:47.987+02:002014-06-18T21:42:47.987+02:00Dziś upiekłam te ciasto, ale coś mi nie wyszło i n...Dziś upiekłam te ciasto, ale coś mi nie wyszło i nie zachwyciło mnie ono. Oczywiście nie dlatego, że przepis jest zły tylko ja pewnie przekombinowałam. Prawie wszędzie u Ciebie są migdały, które muszę zamieniać i dałam słonecznik, a że nie miałam ksylitolu to pomieszałam trochę syropu z agawy, łyżkę stewi i odrobinę miodu - wszystkiego za mało dałam, bo ciasto nie jest słodkie i do tego po upieczeniu jest jakieś takie bardzo brązowe, nie ma tak ładnego koloru jak Twoje. Kiedyś spróbuję zrobić raz jeszcze i w innej blaszce, bo moja 22x14cm i tak jest za duża, ciasto wyszło bardzo niskie. Smakowo jest ok, nie powiem, żeby było niedobre, ale Twoich tart nie przebiło hehe ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-41678837677576937162014-06-10T14:30:12.327+02:002014-06-10T14:30:12.327+02:00Może być na Ty, etap blogowania dopiero zaczynam ;...Może być na Ty, etap blogowania dopiero zaczynam ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-66946481720949472582014-06-10T01:54:49.912+02:002014-06-10T01:54:49.912+02:00Ojej tak na Pani, odwykłam od tego w warunkach blo...Ojej tak na Pani, odwykłam od tego w warunkach blogowych więc przepraszam jeśli mi się wymsknęło na Ty :) Taka forma 140x310 powinna być akurat. Ja też lubię dokładne przepisy, chociaż teraz już faktycznie częściej robię na wyczucie. Kiedyś to mierzyłam ciasta skalówką albo miarką budowlaną metalową (jako architekt nic innego w domu nie miałam) :)Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-16867434050224583012014-06-09T22:42:42.410+02:002014-06-09T22:42:42.410+02:00Tak tak wiem, że miód zakwasza i trzeba się z nim ...Tak tak wiem, że miód zakwasza i trzeba się z nim ostrożnie obchodzić, a nie zjadać bez limitu hehe. Ja właśnie walczę z odkwaszeniem organizmu, ale to grubsza sprawa więc cuduję z tymi wszystkimi przepisami. Pisała Pani, że forma była troszkę za duża, a mam fajna o wymiarach 310x140x60mm to może dam radę z nią? Pytam o wszystko bo ja już tak mam, że muszę mieć przepis dokładny i potem lecę z tematem, a jak mi posmakuje to przepis polecam dalej. Jak sama kombinuję to nic mi nie wychodzi i moje eksperymenty są kiepskie. Nastawiłam się teraz na dwie tarty + marchewkowe, ale nie wiem czy ogarnę sprawę w takiej ilości ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-89218996314619275162014-06-09T19:36:33.321+02:002014-06-09T19:36:33.321+02:00Miód lekko zakwsza, ale ja jadłam miód, choć w nie...Miód lekko zakwsza, ale ja jadłam miód, choć w niedużych ilościach, będąc na mocnej i długiej antybiotykoterapii i nic się nie stało. Ale pewnie organizm mam już mocno odkwaszony, to mogłam sobie pozwolić na małe ilości bez konsekwencjiGarnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-76572381753700957382014-06-09T19:29:15.494+02:002014-06-09T19:29:15.494+02:00Jeśli chodzi o niezakwaszające to ksylitol kocham,...Jeśli chodzi o niezakwaszające to ksylitol kocham, jest najlepszy. Ale zapomniałaś o daktylach, najlepsze zasadotwórcze i najlepsze w ogóle słodziwo to daktyle!!! Można je namoczyć, zmiksować na pastę i dodać do ciasta.Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-62330419451552333062014-06-09T19:02:33.863+02:002014-06-09T19:02:33.863+02:00No stevia ma dziwny posmak i też jej nie pokochała...No stevia ma dziwny posmak i też jej nie pokochałam, ale jest zasadowa jako jedyna, pozostałe cukry zakwaszają organizm i jeśli ktoś nie może sobie na to pozwolić to wtedy zaczyna akceptować wszystko. Miód pewnie też by mógł być, bo akurat ksylitolu nie mam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-17022324180698518162014-06-09T18:41:02.872+02:002014-06-09T18:41:02.872+02:00Nie mam specjalnego doświadczenia ze stewią, bo zn...Nie mam specjalnego doświadczenia ze stewią, bo zniechęca mnie jej posmak, choć próbowałam się przemóc. Na pewno stewii trzeba dać mniej, ale nie potrafię pomóc konkretniej.Garnkofiliahttps://www.blogger.com/profile/13988118313779075236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-34193598089653256362014-06-09T15:08:20.910+02:002014-06-09T15:08:20.910+02:00Czy zamiast ksylitolu może być stevia? dać jej mni...Czy zamiast ksylitolu może być stevia? dać jej mniej?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2293694459183648608.post-53776454020443208882014-04-26T10:46:52.909+02:002014-04-26T10:46:52.909+02:00ciasto przepyszne,ja jedynie zamiast mąki gryczane...ciasto przepyszne,ja jedynie zamiast mąki gryczanej dałam więcej jaglanej. (dziecko nie lubi) W ogóle fantastyczny blog, na pewno wykorzystam inne przepisy.<br />Pozdrawiam<br />MarzenaAnonymousnoreply@blogger.com