Strony

środa, 10 sierpnia 2016

KALAFIOROWA ORIENTALNIE

Pogoda coś nam nie sprzyja, nie dość że chłodno, to jeszcze bezustannie leje. Więc może przyda się coś na rozgrzewkę? Może gęsty, orientalny krem z kalafiora?

Składniki:
  • litr wody
  • nieduży kalafior
  • pół pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • oliwa
  • spory chlust sosu sojowego - u mnie bezpszenny Tamari
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojone por, cebulę i czosnek podsmażyłam na oliwie. Dodałam kumin, cynamon i pastę curry, chwilę smażyłam. Dodałam pokrojony kalafior, wiórki kokosowe i zalałam woda. Gotowałam do miękkości. Pod koniec zmiksowałam całość ręcznym blenderem i doprawiłam sosem sojowym oraz solą i pieprzem.


To dobra zupa, z lekkim posmakiem orientu, za sprawą cynamonu i wiórków kokosowych. Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki, można dodać trochę chilli.

Dominika

2 komentarze:

  1. uwielbiam kalafiorową :) chętnie bym spróbowała takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z najlepszych zup EVER. Ma coś od czego jestem uzależniona a mianowicie cynamon i kumin.

    OdpowiedzUsuń