Bez glutenu, jajek i mleka. Za to z kawą i bananami. Z ksylitolem zamiast cukru. Proste ciasto. Takie do zrobienia w każdej chwili, bo niewiele składników potrzeba, w zasadzie płatki owsiane i banany. Słodkie, puszyste, o lekko piernikowym smaku. Naprawdę nikt postronny by chyba nie odgadł, że nie ma w nim pszennej mąki i jajek.
Przepis Anki z bloga Życie weganki od kuchni.
Chyba je dziś powtórzę, od pisania o nim aż mi ślina pociekła.
Składniki:
(standardowa keksówka)
- 2 szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy - w przypadku nietolerancji glutenu wskazane jest użycie płatków certyfikowanych
- 3 banany
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki oliwy
- szklanka świeżo zaparzonej kawy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka sody
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Płatki owsiane zmieliłam partiami w młynku do kawy. Suche składniki, czyli mąkę owsianą, sodę, przyprawy i ksylitol wymieszałam w misce. Z bananów widelcem zrobiłam mokrą papkę. Dodałam do niej oliwę, ocet i przecedzoną kawę, wymieszałam razem. Zalałam mokrą masą suche składniki. Wymieszałam, ale nie długo, tylko do połączenia składników. Wlałam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni około godziny - 40 minut + 20 minut z termoobiegiem. Najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze surowe.
Dominika
Bardzo fajne to Twoje ciasto:-)
OdpowiedzUsuńNo świetne! Zrobię na pewno, myślę, że już wkrótce:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasze przepisy na słodkości :)
OdpowiedzUsuńZrobione! Stygnie. Dziś już chyba nie zjem:-( dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńjest świetne! jak najszybciej zabiorę się za wypiek -uwielbiam owsiane ciasta!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZamiast oliwy można pewnie dać zmielonych orzechów
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale nigdy tak jeszcze nie robiłam. Orzechy dodawałam do ciasta dodatkowo, oliwę zawsze dodaję.
UsuńGdybym zastąpiła ksylolit cukrem, to ile trzeba by było go dać? Tak orientacyjnie.
OdpowiedzUsuńPodobną ilość co ksylitolu
UsuńDzięki wielkie :) Mam w domu osobę z nietolerancją pszenicy i przepisy tu są świetne, ale boję się tych wynalazków zastępujących cukier.
UsuńPrzepis super. Korzystałam z kilku przepisów z Waszej strony i są super. Postanowiłam zrobić kolejny ..miałam banany a ciastka z bananów już mi się znudziły.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszedł zakalec. ;( w związku z tym mam pytanie co do kawy- powinna być zimna czy ciepła? Pozdrawiam Monika
Moja była ciepła. Przykro mi że nie wyszło :(
UsuńMi też zakalec wyszedł 🤨
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam wyszło jak wyszło na zdjęciu inaczej wygląda. Zastanawiam się że dodając kawę i cynamon wychodzi całe brązowe.Na zdjęciu jak zebra cis nie tak jest .Smakowo takie sobie .Wyrosło potem lekko opadło mimo cały czas trzymając w piekarniku.Ocet jabłkowy nie wiem czy tu potrzebny.No ale jest ja jest .Upiekłam sorobowalam .Jadliwe jest
OdpowiedzUsuń