Jedno ze smaczniejszych dań jakie ostatnio jadłam. Chociaż trzeba przyznać, że ja w ogóle jadam pysznie, bo jestem łakomczuchem. Bardzo proste i bardzo smaczne połączenie fasoli z podduszonym porem. Prosto przyprawione ale naprawdę pełne smaku danie. Przepis z bloga choosing raw. Dziś też jem takie.
Składniki:
(2 porcje, ale ja zjadłam sama :))
- duży por
- szklanka ugotowanej fasolki adzuki (można użyć dowolnej fasoli) - będzie to pewnie około 1/3 szklanki suchej fasoli
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- sałata lub rukola do podania - opcjonalnie
Fasolkę namoczyłam dzień wcześniej. Następnego dnia ugotowałam ją do miękkości. Na patelni rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam umyty i pokrojony w plasterki por. Podsmażyłam chwilę, podlałam lekko wodą i na małym ogniu dusiłam ok. 15 minut. Potem dorzuciłam fasolkę, wlałam sok z cytryny, dodałam musztardę. Zamieszałam, chwilę podgrzewałam, doprawiłam solą i pieprzem. Jadłam na ciepło, na sałacie z rukolą.
Na sałacie i z rukolą była to bardziej taka sałatka na ciepło, ale można również jeść tę potrawę samodzielnie, jako lekki ciepły posiłek, lub jako dodatek do obiadu.
Dominika
Na sałacie i z rukolą była to bardziej taka sałatka na ciepło, ale można również jeść tę potrawę samodzielnie, jako lekki ciepły posiłek, lub jako dodatek do obiadu.
Dominika
Bardzo mi sie podoba, fasolkę mam, pora dziś kupię... :)
OdpowiedzUsuńWyszło fajnie z zieloną soczewicą, gdyż tylko ją miałam:) Takie mega proste przepisy uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakowało :)
Usuń