Dziś inspiracja z bloga Kasza Prodżekt, dwie sałatki, etiopska i armeńska, a ja sobie skompilowałam te dwie i jeszcze trochę pozmieniałam, więc moja jest prawdziwie kosmopolityczna. Zimowa i pożywna, trochę słodka, trochę musztardowa, najlepsza jeszcze trochę ciepła.
... czyli kuchnia pełna wyzwań - bez konserwantów, glutenu i różne inne bez - od jedzenia do zdrowia
wtorek, 28 stycznia 2014
sobota, 25 stycznia 2014
JAGLANKA Z TAHINI I POMARAŃCZĄ
Na stole śniadaniowa jaglanka, bardzo prosta i szybka. Obok przygotowana kapsułka witaminy D, odtąd codzienny towarzysz moich śniadań. O witaminie D, moich z nią spotkaniach i przemyśleniach na ten temat, opowiadam w zakładce bloga na górze.
środa, 22 stycznia 2014
KREMOWA ZUPA GRZYBOWA
W zasadzie moja pierwsza własna zupa grzybowa. Prosta i szybka w wykonaniu i naprawdę pyszna, mocno grzybowa, leciutko gorzkawa. Przyprawy w stylu indyjskim pasują do niej jak ulał. Z przepisu Agnieszki z bloga Ajurweda w kuchni, u mnie z suszonych grzybów i troszkę uproszczona.
poniedziałek, 20 stycznia 2014
KREM CZEKOLADOWY DYNIOWO-BANANOWY - bez glutenu, jajek, mleka
Dziś krem na bazie mojego przepisu na czekoladę dyniową, w wersji nieco bardziej minimalistycznej za to z bananem. W wersji na ciepło jest gęstym lecz płynnym kremem. Na zimno zmienia się w pyszny mus. Smak bananowy jest mocno wyczuwalny.
sobota, 18 stycznia 2014
SAŁATKA OBIADOWA Z BATATEM
Mimo zimy i naprawdę nie najprzyjemniejszej pogody, jakoś mnie wzięło na sałatki. Tym razem taka bardziej obiadowa, z ciepłym pieczonym batatem. Słodko-słona, lekko kwaskowa i z dużą ilością czosnku. Pycha, wystarczy jeden batat i mamy sałatkę na dwa dni.
czwartek, 16 stycznia 2014
GRANOLA DYNIOWA - bezglutenowa
Zużywam ostatnie słoiczki puree dyniowego, za mało zrobiłam, trudno, w przyszłym roku zrobię więcej. Dziś w formie granoli, czyli dość wszechstronnej słodkości, którą można używać do śniadania, chociaż ja zawsze zjem ją wprost z blachy zanim do śniadania doczekam. Przepis znalazłam tradycyjnie na blogu choosing raw, przeze mnie uwielbianym, wprowadziłam drobne zmiany zgodnie z aktualną potrzebą. Przepis może się wydawać trochę skomplikowany, ale to tylko pozór, trzeba jedynie pamiętać żeby wcześniej odpowiednio przygotować kaszę gryczaną i to cała trudność. Inne moje granole to owocowa i z masłem orzechowym, ta dzisiejsza im w niczym nie ustępuje.
niedziela, 12 stycznia 2014
SAŁATKA Z CYKORIĄ
Niedawno poznałam bliżej cykorię. Od tej pory robię ją regularnie, ale dotąd tylko na ciepło - duszoną z jabłkami najczęściej. Dziś zdobyłam się po raz pierwszy na próbę surową. Wybrałam przepis Eli, blog Potrawy Półgodzinne, bo wiem że sałatki na tym blogu potrafią być fenomenalne. Dlatego też nie starałam się czynić żadnych zmian, dodałam tylko trochę więcej ananasa, bo mam słabość do słodyczy :)
czwartek, 9 stycznia 2014
ORIENTALNE CIASTKA
Warto kupić mąkę z cieciorki jeśli na nią natraficie (dostępna w sklepach internetowych ze zdrową żywnością), jest naturalnie bezglutenowa, nadaje się do panierowania, dobrze zagęszcza - ciasta, naleśniki, placki. Można też zrobić z niej ciastka, takie jak te. Przepis z bloga Pieprz czy wanilia ze zmniejszoną przeze mnie ilością cukru.
niedziela, 5 stycznia 2014
ŚLEDZIE W OLEJU - o lekko wędzonym smaku
Papryka wędzona to fantastyczna przyprawa. Jeśli gdziekolwiek i kiedykolwiek rzuci Wam się w oczy, nie wahajcie się, bierzcie w ciemno. Ja z pomocą tej przyprawy zrobiłam już pyszną brukselkę i z upodobaniem sypię ją do wszystkiego, a dziś Adam dzieli się z nami przepisem na śledzie. Bazą przepisu są wcześniejsze śledzie korzenne, przygotowanie jest nawet prostsze, bo jedyną użytą przyprawą jest własnie owa wędzona papryka. To, że użyto tylko jednej przyprawy, absolutnie nie oznacza, że śledzie są ubogie w smaku, chociaż od wspomnianych śledzi korzennych są delikatniejsze w smaku.
czwartek, 2 stycznia 2014
SURÓWKA Z SELERA I GOJI
Niby prosta, niby oczywista, ale właśnie taką surówkę z selera lubię najbardziej. Po świętach nie wiedzieć czemu :) jakoś najbardziej mam ochotę na surowe warzywa i owoce. Koloru i wartości dodają jej jagody goji.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)









