czwartek, 23 lipca 2015

JEDZENIE NA LATO - PESTO

Pesto to znakomity wynalazek na lato. Czemu ja tak późno na to wpadłam i czemu tak zwlekałam z jego zrobieniem. Może wydawało mi się że służy głównie do makaronu a mnie z makaronem nie bardzo jest po drodze. Ale przecież z grillowanymi warzywami, czy nawet zwykłą kaszą jaglaną może być też pyszne. Odkąd to odkryłam, pesto robię stale, zwłaszcza że przygotowanie jest błyskawiczne i banalne, a dorzucać można każdą zieleninę jaka tylko przyjdzie do głowy albo zalega w lodówce.

PESTO Z BAZYLII I JARMUŻU
Składniki:
  • kilka liści jarmużu
  • pół doniczki bazylii
  • 1/3 szklanki migdałów
  • pół szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksowałam na jak najgładszą masę w małym malakserze, w miarę potrzeby dodając wodę, żeby ładnie się miksowało.

PESTO SZPINAKOWE
Składniki:
  • pęczek szpinaku
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksowałam na jak najgładszą masę w małym malakserze, w miarę potrzeby dodając wodę, żeby ładnie się miksowało.

Pesto można kilka dni przechowywać w słoiczku, zalane z wierzchu oliwą. Z grillowaną cukinią jest wyborne.

Dominika

2 komentarze:

  1. muszę powiedzieć, że mam dokładnie takie same doświadczenia z pesto! od jakiegoś tygodnia jem pesto co dzień inne i dziwię się, jak mogłam żyć wcześniej bez tego. Pesto wydawało mi się dodatkiem do makaronu a ja raczej jem go rzadko.Od kiedy olśniło mnie lub gdzieś podpatrzyłam, że można zjeść pesto z..chlebem. I przepadłam. A dziś jadłam z kaszą jaglaną na śniadanie. Do warzyw, u mnie będą pieczone, muszę wykorzystać też koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chlebem bardzo dobre, choć ja chleb jadam rzadko. Z kaszą jaglaną bardzo dobre. Z pieczonymi warzywami idealne, czemu o tym nie pomyślałam!!!

      Usuń