wtorek, 28 sierpnia 2012

ZAPIEKANKA Z CUKINII Z KASZĄ JAGLANĄ

Chęć na zapiekane i gotowane dania to u mnie zapowiedź nadchodzącej jesieni.
Cóż, każde lato się kiedyś musi skończyć, z reguły za szybko.
Dzisiejsza zapiekanka - danie bardzo delikatne w smaku i konsystencji, puszyste i mniej zbite niż po prostu kasza ugotowana z warzywami.
Inspiracja przepisem z bloga Bajkorada dopasowana do mojej bezglutenowej diety, pominęłam jajka a zamiast kaszki manny dałam kaszę jaglaną, wiem że w zapiekankach sprawdza się znakomicie. Lubię użycie w zapiekankach surowej kaszy jaglanej, jest to wygodne, nie trzeba wcześniej gotować kaszy, ale również kasza w ten sposób jest delikatniejsza i ma więcej smaku. Zapiekanka zdumiała mnie swoją delikatnością, no i smakiem. Absolutnie nie była mdła co często się zdarza przy użyciu cukinii. 
Do podawania na ciepło.

Składniki:
  • jedna średnia cukinia - ok 800 g
  • jedna spora cebula
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego - u mnie bezpszenny Tamari
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
Umytą całą cukinię i obraną cebulę posiekałam dość drobno w mikserze. Odstawiłam na około pół godziny i później odsączyłam z soku. W naczyniu żaroodpornym zmieszałam cukinię, cebulę, surową kaszę jaglaną i sos sojowy. Dodałam około 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę ostrej, pieprz i sól do smaku. Wierzch uklepałam i polałam oliwą. Piekłam około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tak aby wierzch był lekko zbrązowiony.

Dzięki obecności kaszy jaglanej danie to może być w pełni samodzielnym daniem obiadowym, ewentualnie z jakąś surówką.

Przepis dodaję do akcji:

Dominika

12 komentarzy:

  1. takie warzywne zapiekanki sa swietne na obiad :) bardzo je lubie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że taka pieczona kasza nie zmięknie, ale skoro twierdzisz, że pycha, to ci wierzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmięknie bardzo ładnie, miałam to już wypróbowane w cieście jabłkowym, no tylko piecze się długo :)

      Usuń
    2. Właśnie też myślałam, że cały czas będzie twarda. Ale wypróbowałam już z innym przepisem i wszystko jest tak jak należy! :)

      Usuń
  3. A można czymś zastąpić sos sojowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodą z odrobiną soku z cytryny, oczywiście trzeba będzie też dodatkowo potrawę dosolić.

      Usuń
  4. Już wiem co zrobic na obiad. Tylko że ja chyba najpierw podgotuję kaszę z cukinią, albo przynajmniej samą kaszę, żeby potem nie piec tego aż 1,5h.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do mojej zapiekanki dałam jeszcze przyprawę z rozmarynem, majerankiem, pietruszką i kurkumą. Ten przepis to mistrzostwo świata! Nigdy nie przypuszczałam, że z kaszy jaglanej można przyrządzić takie cuda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOO, cieszę się że smakowała, dziękuję za komentarz.

      Usuń
  6. Witam, na ile osób przewidywalna jest ta porcja. gdyż jesteśmy we dwójkę i zastanawiamy się czy dla nas wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dwie osoby powinna być ok, zwłaszcza jeśli zrobić do tego jeszcze jakąś surówkę :)

      Usuń
  7. Muszę w końcu przekonać się do tych jaglanek, bo wszyscy na około się nią zachwycają ;) Szczególnie z cukinią!

    OdpowiedzUsuń