To ciasto robiłam po raz drugi ale nie miałam ochoty nic zmieniać w przepisie, bo jest pyszne. Ponieważ nie jest bardzo słodkie, ale treściwe (składa się głównie z migdałów) nadaje się szczególnie do celów śniadaniowych. Struktura jest gęsta i zwarta ale nie twarda ani sucha. Morelami i rodzynkami jest napakowany gęsto, tak że jedzenie to sama przyjemność. Nie przypomina strukturą klasycznego mącznego ciasta, jest bardziej ziarnisty - polecam spróbować.
Przepis znaleziony na blogu choosing raw - perfekcyjny na tyle żeby nic w nim nie zmieniać.
- 2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego - mam kupione już zmielone, więc nigdy sama nie próbowałam mielić
- 4 łyżki syropu z agawy - można zastąpić miodem
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki wody
Siemię lniane zalać wodą i odstawić do zagęszczenia. Migdały zmiksować najdrobniej jak się da. Morele posiekać ale niekoniecznie bardzo drobno. Zmielone migdały, mąkę, rodzynki, morele i przyprawy wymieszać razem. Syrop z agawy, siemię lniane i sok jabłkowy zmieszać razem. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 75 minut, jeżeli wierzch nadmiernie się spieka, przykryć folią.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, można spokojnie je zjeść w ramach śniadania, ale po posmarowaniu konfiturą jest to również pyszny deser, jeden z moich ulubionych.
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
a skąd można wziąć mąkę z ciecierzycy ?
OdpowiedzUsuńczy robisz sama ?
Mąkę kupuję w sklepach eko przez internet, ale w tym przepisie uważam, że jest jej na tyle mało, że można zastąpic dowolną inną, nie będzie znaczącej różnicy :)
UsuńSuper! Uwielbiam takie ciacha! Lekki brzusio: mąkę można kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych "zwykłych" spożywczych.
OdpowiedzUsuńFantastyczne to ciasto. Będę robić.
OdpowiedzUsuńśniadaniowe ciasto - od dzisiaj mój faworyt! :))
OdpowiedzUsuńCiasto zrobione- wyszło pyszne! zamiast rodzynek dodałam suszonych śliwek. Nie wiem jakiej wielkości formy użyłaś, mnie wyszło zbyt mało ciasta na foremki, które posiadam w domu dlatego upiekłam w 3 ramekinach wysmarowanych odrobina oliwy+otreby. Troszkę mi się rozwaliło przy wyjmowaniu (pewnie dlatego, że wyciągałam jeszcze ciepłe :P)
OdpowiedzUsuńprzepis na pewno do powtórzenia :)
użyłam formy 10x25 cm. wtedy wychodzi optymalnie. Bakalie można dodawać dowolnie, byle dużo!! No i wyjmować po wystygnięciu, ta zasada dotyczy praktycznie wszystkich ciast bezglutenowych - one nie są aż tak elastyczne jak glutenowe, cieszę sie że smakowało, ja je uwielbiam :)
UsuńZrobiłam przed chwilą, jako jedyne ciasto na święta, więc "musiało" się udać, ale jest o wiele lepsze niż się spodziewałam! Dałam trchę wiecej syropu z agawy, bo lubię słodkie ;) Naprawde swietny przepis, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się udało, nieudane ciasto na święta spowodowałoby moje wyrzuty sumienia :)
Usuń