wtorek, 11 marca 2014

CIASTO OWSIANE Z BANANAMI I KAWĄ

Bez glutenu, jajek i mleka. Za to z kawą i bananami. Z ksylitolem zamiast cukru. Proste ciasto. Takie do zrobienia w każdej chwili, bo niewiele składników potrzeba, w zasadzie płatki owsiane i banany. Słodkie, puszyste, o lekko piernikowym smaku. Naprawdę nikt postronny by chyba nie odgadł, że nie ma w nim pszennej mąki i jajek.
Przepis Anki z bloga Życie weganki od kuchni.
Chyba je dziś powtórzę, od pisania o nim aż mi ślina pociekła.

Składniki:
(standardowa keksówka)
  • 2 szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy - w przypadku nietolerancji glutenu wskazane jest użycie płatków certyfikowanych
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Płatki owsiane zmieliłam partiami w młynku do kawy. Suche składniki, czyli mąkę owsianą, sodę, przyprawy i ksylitol wymieszałam w misce. Z bananów widelcem zrobiłam mokrą papkę. Dodałam do niej oliwę, ocet i przecedzoną kawę, wymieszałam razem. Zalałam mokrą masą suche składniki. Wymieszałam, ale nie długo, tylko do połączenia składników. Wlałam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni około godziny - 40 minut + 20 minut z termoobiegiem. Najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze surowe.

Dominika

13 komentarzy:

  1. No świetne! Zrobię na pewno, myślę, że już wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Wasze przepisy na słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione! Stygnie. Dziś już chyba nie zjem:-( dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. jest świetne! jak najszybciej zabiorę się za wypiek -uwielbiam owsiane ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast oliwy można pewnie dać zmielonych orzechów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale nigdy tak jeszcze nie robiłam. Orzechy dodawałam do ciasta dodatkowo, oliwę zawsze dodaję.

      Usuń
  7. Gdybym zastąpiła ksylolit cukrem, to ile trzeba by było go dać? Tak orientacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobną ilość co ksylitolu

      Usuń
    2. Dzięki wielkie :) Mam w domu osobę z nietolerancją pszenicy i przepisy tu są świetne, ale boję się tych wynalazków zastępujących cukier.

      Usuń
  8. Przepis super. Korzystałam z kilku przepisów z Waszej strony i są super. Postanowiłam zrobić kolejny ..miałam banany a ciastka z bananów już mi się znudziły.
    Zrobiłam i wyszedł zakalec. ;( w związku z tym mam pytanie co do kawy- powinna być zimna czy ciepła? Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja była ciepła. Przykro mi że nie wyszło :(

      Usuń