Zmieniłam proporcje, ponieważ nie chciałam słodkiej marmolady tylko bardziej naturalny mus do śniadania. Dałam więc mniej mango, za to nie dodałam skórki cytrynowej, bo moje jabłka były już wystarczająco kwaśne.
Bez dodatku żadnego cukru a naprawdę słodki i dobry, przygotowanie też super proste.
Przydaje się kiedy wisi nad kimś dieta bezcukrowa, a ten ktoś bez słodkiego żyć nie umie :)
Składniki:
- 4 jabłka - moje to były jabłka z działki raczej kwaśne i mało słodkie
- 1 dojrzałe mango
Mango i jabłka obrałam, pokroiłam w dość drobną kostkę, zwłaszcza jabłka bo mango się i tak rozgotuje. W garnku dusiłam około 30-40 minut.
Po czym zapasteryzowałam w słoiku korzystając z metody piekarnikowej Bei opisanej tutaj. Umyty i wyschnięty słoik wstawiłam do piekarnika i rozgrzałam do 130 stopni, zostawiłam na 15 minut. Gotowy dżem włożyłam do gorącego słoika, wstawiłam do piekarnika i pasteryzowałam w tej samej temperaturze około 20 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim słoik do wystygnięcia.
Pyszny do naleśników, do porannej kaszy jaglanej lub quinoa.
Ma tylko jedną wadę.Bardzo szybko się kończy :)
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
cały słoiczek by u mnie szybko zniknął
OdpowiedzUsuńnie ma jak takie zdrowe przetwory
OdpowiedzUsuńSuper przrpis
OdpowiedzUsuń