wtorek, 6 stycznia 2015

ZUPA SZPINAKOWA Z TOPINAMBUREM

Cały czas następują u mnie świeże dostawy topinambura z rodzinnych upraw (wszak topinambur się pleni jak chwast, raz go zasadzisz i potem zamiast ogródka masz topinamburowe łany, kopiesz, kopiesz i nigdy sie nie kończy). I ja ten topinambur upycham do wszystkiego, z reguły z dużym powodzeniem, bo to wdzięczne warzywo. Dziś zaskakująco dobra zupa szpinakowa, też nabrała innego charakteru dodatkiem topinambura.

ZUPA SZPINAKOWA Z TOPINAMBUREM
Składniki:
  • pół paczki mrożonego szpinaku (225 g)
  • spory por
  • 4 topinambury
  • pół szklanki mleka roślinnego - u mnie mleko owsiane gotowe, niesłodzone, osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć innego mleka lub użyć domowego mleka z certyfikowanych płatków owsianych
  • 2 szklanki dowolnego bulionu - u mnie warzywno-indyczy
  • oliwa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojony w plastry por poddusiłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzuciłam potłuczony na kawałki szpinak, poczekałam aż się rozmrozi i na końcu wrzuciłam pokrojony topinambur. Topinambur tylko wyszorowałam szczoteczką, nie obierałam. Po chwili całość zalałam mlekiem i bulionem. Pod przykryciem gotowałam do miękkości topinambura. Pod koniec całość zmiksowałam ręcznym blenderem i doprawiłam.

Chyba pierwszy raz jadłam taką szpinakową zupę i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Tylko skończyła się dość szybko.

Dominika

5 komentarzy:

  1. świetny przepis, nietuzinkowy, a zapewne pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisz proszę jakiej wielkości te topinambury, bo ja mam chyba jakieś malutkie. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieduże bardzo miałam, takie wałeczki o średnicy 2-3 cm. Topinambur ma swój smak, mała ilość potrafi zmienić charakter zupy.

      Usuń
  3. czy topinambura jest niezbędna do tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń