sobota, 3 marca 2018

KREM Z SOCZEWICY, CUKINII I JABŁEK

To był przepis na zupełnie inne danie, nie zupę bynajmniej. Ale moje wrodzone lenistwo doszło do głosu i zakiełkowała we mnie myśl, że składniki fajne, to zróbmy z nich coś najprościej, najszybciej. I tak zrobiłam, a zupa krem z cukinii i jabłek z dodatkiem soczewicy, okazała się wyjątkowo smaczna, lekko kwaskowa i niebanalnie doprawiona. 
I chyba nikt próbując jej, nie zgadłby z jakich składników została zrobiona.

Składniki:
  • cebula
  • cukinia
  • 3 nieduże jabłka
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki czarnej gorczycy
  • 3 plastry świeżej kurkumy - można z powodzeniem zastąpić mieloną
  • łyżeczka kuminu
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta papryki wędzonej
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka soli - używam himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1,5 litra wody
W garnku rozgrzałam oliwę. Kumin zmieliłam w młynku do kawy. Kurkumę pokroiłam dość drobno. Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka, zeszkliłam. Dodałam wszystkie przyprawy i chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w kostkę cukinię i jabłka. Dorzuciłam soczewicę, dodałam sól i zalałam całość wodą. Gotowałam pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec zmiksowałam ręcznym blenderem. Po zdjęciu z kuchenki dodałam sok z cytryny.

Tym sposobem odkryłam nowe źródło inspiracji zupnych. Ile skomplikowanych potraw można przełożyć na zupełnie proste zupy. A jednocześnie zaskakujące. Teraz już reszta zimy mi niestraszna.

Dominika

1 komentarz:

  1. Bardzo niebanalne połączenie, wcześniej się z nim nie spotkałam, wygląda smacznie :) Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń