Przecież to mała kapusta.
Źródłem był przepis Geny z Choosing Raw, a moje zmiany wniosły odrobinę słodkości i posłużyły zintensyfikowaniu smaku.
SURÓWKA Z BRUKSELKI I JABŁEK
Składniki:
(4 porcje)
- pół kilo brukselki
- 2 małe jabłka lub 1 duże
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka syropu z agawy (może być miód)
- łyżka dobrej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści. Jabłka obrać i pokroić na kilka części (bez gniazd nasiennych). Rodzynki zalać na chwilę ciepłą wodą. Wrzucić jabłka i brukselkę do miksera i zmiksować na drobno. Składniki dressingu wymieszać razem. W misce połączyć brukselkę i jabłka z rodzynkami, wymieszać i polać dressingiem, zamieszać porządnie. Wstawić na trochę do lodówki żeby się przegryzło.
Warto spróbować, inne oblicze brukselki, pyszne i proste danie. Jeżeli brakuje Wam smaku, nie żałujcie dressingu, ja w trakcie konsumpcji polewałam jeszcze oliwą. Uwielbiam takie sałatki, z wyraźną nutą słodyczy i z rodzynkami. Chętnie dodawałabym rodzynki do każdej sałatki.
Przepis dodaję do akcji:
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
Chyba podejmę ryzyko;-) Gotowana brukselka to koszmar mojego dzieciństwa, jednak na surowo jeszcze nie próbowałam. Rozdzynki spróbuję zastąpić żurawiną jak zazwyczaj czynię, ponieważ w przeciwieństwie do Ciebie unikam ich jak ognia;-)
OdpowiedzUsuń