piątek, 16 listopada 2012

BRUKSELKA NA SUROWO?

Czemu nie.
Przecież to mała kapusta.
Źródłem był przepis Geny z Choosing Raw, a moje zmiany wniosły odrobinę słodkości i posłużyły zintensyfikowaniu smaku.

SURÓWKA Z BRUKSELKI I JABŁEK
Składniki:
(4 porcje)
  • pół kilo brukselki
  • 2 małe jabłka lub 1 duże
  • 2 łyżki rodzynek
Dressing:
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy (może być miód)
  • łyżka dobrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści. Jabłka obrać i pokroić na kilka części (bez gniazd nasiennych). Rodzynki zalać na chwilę ciepłą wodą. Wrzucić jabłka i brukselkę do miksera i zmiksować na drobno. Składniki dressingu wymieszać razem. W misce połączyć brukselkę i jabłka z rodzynkami, wymieszać i polać dressingiem, zamieszać porządnie. Wstawić na trochę do lodówki żeby się przegryzło.


Warto spróbować, inne oblicze brukselki, pyszne i proste danie. Jeżeli brakuje Wam smaku, nie żałujcie dressingu, ja w trakcie konsumpcji polewałam jeszcze oliwą. Uwielbiam takie sałatki, z wyraźną nutą słodyczy i z rodzynkami. Chętnie dodawałabym rodzynki do każdej sałatki.

Przepis dodaję do akcji:
Sezon na brukselkę
Dominika

1 komentarz:

  1. Chyba podejmę ryzyko;-) Gotowana brukselka to koszmar mojego dzieciństwa, jednak na surowo jeszcze nie próbowałam. Rozdzynki spróbuję zastąpić żurawiną jak zazwyczaj czynię, ponieważ w przeciwieństwie do Ciebie unikam ich jak ognia;-)

    OdpowiedzUsuń