Bardzo prosty ale super smaczny przepis na duszoną botwinkę. Zainspirował mnie przepis z bloga Coś niecoś, wprowadziłam troszkę swoich dodatków, między innymi ser kozi, który rewelacyjnie pasuje do większości dań warzywnych a nie trzeba go dokładać dużo, wystarczy symbolicznie.
Składniki:
(porcja dla jednej osoby)
- pęczek botwinki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek koziego sera solankowego
- pół pęczka koperku
- cząber i majeranek
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Posiekaną cebulę i czosnek zeszkliłam na oliwie. Dodałam posiekaną botwinkę - buraczki były malutkie, nie obierałam ich. Wymieszałam wszystko, dodałam wodę, przyprawy, zmniejszyłam ogień i pod przykryciem dusiłam około 20 minut. W razie potrzeby można jeszcze trochę dłużej dusić, łodyżki nie powinny być twarde. Sprawdziłam stopień doprawienia. Na talerzu posypałam koperkiem (duża ilość) i pokruszonym kozim serem, posypałam jeszcze odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Mogłabym ostatnio jeść to bez końca.
Dominika
Mniam, mniam. Zmusiłam mamę,żeby mi to zrobiła
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda :) jak i reszta Twoich dań :)
OdpowiedzUsuńwidzę pewne podobieństwo między naszymi blogami :D