poniedziałek, 24 czerwca 2013

ZUPA WARZYWNA Z JABŁKIEM I CHRZANEM

Pierwszy eksperyment z zupą chrzanowo-jabłkową. Planowałam to zestawienie już od dawna, bo kiedyś jadłam taką zupę w restauracji i była rewelacyjna. Chciałam powtórzyć w domu. Nie do końca udało mi się osiągnąć smak do jakiego dążyłam, ale zupa wyszła bardzo interesująca. Inspiracją był przepis Iw na blogu Smakoterapia.

Składniki:
  • 2 młode nieduże selery
  • 2 średnie pietruszki
  • jabłko
  • 2 łyżeczki chrzanu - z tego przepisu, oczywiście zamiast kwasku cytrynowego dodałam sok z cytryny
  • pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można użyć warzywnego do zupy wegetariańskiej
  • szczypta estragonu
  • sól do smaku
  • świeża kolendra do podania
Z lekka pokrojone warzywa i jabłko wrzuciłam do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam i gotowałam pod przykryciem do miękkości warzyw, około 20-30 minut. Dołożyłam chrzan i zmiksowałam ręcznym blenderem. Na końcu doprawiłam do smaku. Jadłam z posiekaną świeżą kolendrą, mogłabym ją jeść do wszystkiego.


Będę tę zupę jeszcze powtarzać w przyszłości, na pewno dodam więcej jabłka, żeby dodać więcej słodyczy i kwaskowości. Do zdjęcia pozuje moja nowa miseczka, konieczność robienia zdjęć jedzeniu, na pewno bardzo pozytywnie wpływa na jakość mojej zastawy stołowej :)

Dominika

2 komentarze:

  1. No tak miseczka świetna:) A zupa mnie zainteresowała. Chrzanu raczej nie lubię, ale w zupie czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest słodkawa i kwaskowa, co bardzo dobrze z chrzanem współgra. Tylko koniecznie trzeba więcej jabłka, będzie lepszy efekt:)

      Usuń