czwartek, 3 października 2013

WEGAŃSKI ZIELONY MAJONEZ

Pierwszy majonez od czasu zmiany diety, czyli od mniej więcej dwóch lat. Przepisów wybranych miałam kilka, ale ten z mojego ulubionego bloga choosing raw wydawał się najatrakcyjniejszy, bo zielony :). No i jednocześnie prościutki w wykonaniu. A czy przypomina normalny majonez? I tak, i nie, na pewno nada się świetnie jako zamiennik do sałatek, więc będę dalej z nim eksperymentować.

Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • łyżeczka cukru trzcinowego - opcjonalnie
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy - bez konserwantów i sztucznych składników
  • sól do smaku
Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować, na gładką masę.

Można kilka dni przechowywać go w słoiczku w lodówce. Ale najlepiej przygotować tyle, ile na bieżąco potrzeba.

Dominika

8 komentarzy:

  1. Ale fajne! Coprawda weganką jeszcze nie jestem, ale szukam nowych wegańskich pomysłów na jedzenie, żeby później było łatwiej. Od majonezu jestem uzależniona, od awokado też, więc myślę, że ten majonez jest pyszny. Z pewnością wypróbuję ten przepis. Dodam jeszcze może odrobinkę czarnej soli zamiast tej zwykłej, by uzyskać lekko jajeczny posmak. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie jestem weganką, to nie przeszkadza w konsumpcji wegańskich przepisów, które z reguły są tez znacznie zdrowsze od tradycyjnych :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. świetny, naprawdę. muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się wybornie:) Szkoda tylko, że nie da się go dłużej przechowywać. Od razu zrobiłabym wiadro

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, takiego majonezu jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaglądam często, można powiedzieć, że jestem fanką tego bloga. Właśnie zaczynam piec ciasto kokosowe z dynią. Odkryłam Was niedawno, więc inne przepisy też wypróbuję. Urzeka mnie prostota, rewelacyjny smak i zdrowotne działanie pożywienia. Kochane kobitki serdecznie Was pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za pochwały. Ciasto z dynią jest pyszne, warto spróbować, w ogóle jest tyle pysznego zdrowego jedzenia na świecie, że jest co odkrywać przez całe życie :) Pozdrawiamy Cię serdecznie.

      Usuń
  6. Wlasnie z mezem wcinamy te pysznosci.. No coz majonezu to nie przypomina w smaku wcale.. Ale jest mega pyszne.. I uzlezniajace,juz mysle o zrobieniu kolejnego.. Dziekuje za ten smaczny przepis.. Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń