czwartek, 21 listopada 2013

DYNIA Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ

Jak ja lubię takie proste, a jednocześnie pyszne dania. Prawie nic nie trzeba robić, no poza obraniem i pokrojeniem dyni - ale ktoś wcześniej słusznie w komentarzach zauważył, że to męska robota :). Więc nic nie trzeba robić, a mam pyszny obiad. Przepis znalazłam na blogu Vegan Monkey, autorce składam najszczersze gratulacje.

Składniki:
(2 nieduże porcje)
  • 0,5 kg dyni
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka octu jabłkowego - używam naturalnego, bez konserwantów
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Dynię pracowicie obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam na rozgrzana na patelni oliwę. Chwilę przesmażyłam i dorzuciłam zmiażdżony czosnek, dolałam ocet i posoliłam. Smażyłam dopóki dynia nie zrobiła się miękka. Dorzuciłam bazylię i jeszcze chwile smażyłam. Na koniec doprawiłam do smaku i jadłam od razu, na ciepło.

Nie spodziewałam się, że będzie to tak dobre danie. Dynia w kontakcie z czosnkiem i octem niespodziewanie nabiera smaku. Jadłam ją tylko na ciepło, ale podejrzewam, że może być smaczna również na zimno.

Dominika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz