Chcąc sobie zrobić kawę z mlekiem, niechcący zrobiłam odkrycie. Postanowiłam użyć po raz pierwszy mleka owsianego samodzielnie zrobionego. Mleko wyszło super, ale przy podgrzewaniu mleka do kawy, nagle ku mojemu zdumieniu zmieniło się w budyń.
Zajrzałam do wikipedii i wszystko się wyjaśniło. Owies nie tylko jest najtłustszym ze zbóż, ale również składa się głównie ze skrobii. To ja tyle czasu zmarnowałam na szukanie zamienników skrobii ziemniaczanej czy kukurydzianej, a rozwiązanie cały czas miałam w zasięgu ręki. I to tanie rozwiązanie, a nie żadne wymysły w rodzaju mąki z tapioki. Zamiast mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej dodajemy owies, takie proste.
A do kawy niestety dalej szukamy idealnego mleka, bo owsiane się nie nadaje.
MLEKO OWSIANE
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych - dla osób unikających nawet śladowych ilości glutenu zalecam użycie płatków certyfikowanych
- dwie szklanki wody
Płatki owsiane zamoczyłam w wodzie kilka godzin wcześniej. Potem zmiksowałam w blenderze kielichowym jak najdokładniej. Przecedziłam na drobniutkim sitku, odsączoną masę zawinęłam w folię, zachowując w lodówce do późniejszego wykorzystania.
OWSIANY BUDYŃ KAWOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
(2 porcje)
- 2 szklanki mleka owsianego
- szklanka świeżo zaparzonej kawy
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek dyniowego puree - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę, którą można zapakować w słoiki do późniejszego wykorzystania
- 2 łyżki syropu z agawy - można zastąpić miodem
- po ćwierć łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
W rondelku wymieszałam mleko z kawą, musem dyniowym, przyprawami i słodem. Zagotowałam mieszając, kiedy masa zgęstniała zdjęłam z ognia i dodałam czekoladę. Starannie wymieszałam i połowę wlałam do kubka. Druga połowa poczekała na swoją kolej w lodówce, przed zjedzeniem wystarczyło podgrzać.
Zdjęcia może nie najpiękniejsze ale wyżerkę zdecydowanie polecam.
Dominika
najlepszy budyń!
OdpowiedzUsuńrobię jutro robię! mleko owsiane też odkryłam niedawno z przymusu, budyń chodził mi po głowie, a teraz mam przepis! :D
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czym najlepiej zastąpić kawę, żeby dla dziecka zrobić. Zbożowej nie lubi.
OdpowiedzUsuńKakao lub czekolada, jak najbardziej, tez o tym myślałam. U mnie była kawa bo to miało być latte :) tylko nie wyszło i wtedy dodałam czekoladę.
UsuńCU-DO-WNE!
OdpowiedzUsuńA ja już przestudiowałam wszystkie mleka tego świata do kawy i tylko jedno jest na prawdę dobre - napój ryżowy. Niestety gotowy, ze sklepu, ale inne zamienniki mleka są po prostu niejadalne w kawie. Ma lekko słodkawy smak i może nie zabiela kawy idealnie, ale jest dobre:)
OdpowiedzUsuń