poniedziałek, 2 grudnia 2013

MLEKO I BUDYŃ OWSIANY - odkrycie miesiąca

Chcąc sobie zrobić kawę z mlekiem, niechcący zrobiłam odkrycie. Postanowiłam użyć po raz pierwszy mleka owsianego samodzielnie zrobionego. Mleko wyszło super, ale przy podgrzewaniu mleka do kawy, nagle ku mojemu zdumieniu zmieniło się w budyń.
Zajrzałam do wikipedii i wszystko się wyjaśniło. Owies nie tylko jest najtłustszym ze zbóż, ale również składa się głównie ze skrobii. To ja tyle czasu zmarnowałam na szukanie zamienników skrobii ziemniaczanej czy kukurydzianej, a rozwiązanie cały czas miałam w zasięgu ręki. I to tanie rozwiązanie, a nie żadne wymysły w rodzaju mąki z tapioki. Zamiast mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej dodajemy owies, takie proste.
A do kawy niestety dalej szukamy idealnego mleka, bo owsiane się nie nadaje.

MLEKO OWSIANE
Składniki:
  • pół szklanki płatków owsianych - dla osób unikających nawet śladowych ilości glutenu zalecam użycie płatków certyfikowanych
  • dwie szklanki wody
Płatki owsiane zamoczyłam w wodzie kilka godzin wcześniej. Potem zmiksowałam w blenderze kielichowym jak najdokładniej. Przecedziłam na drobniutkim sitku, odsączoną masę zawinęłam w folię, zachowując w lodówce do późniejszego wykorzystania.

OWSIANY BUDYŃ KAWOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
(2 porcje)
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek dyniowego puree - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę, którą można zapakować w słoiki do późniejszego wykorzystania
  • 2 łyżki syropu z agawy - można zastąpić miodem
  • po ćwierć łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
W rondelku wymieszałam mleko z kawą, musem dyniowym, przyprawami i słodem. Zagotowałam mieszając, kiedy masa zgęstniała zdjęłam z ognia i dodałam czekoladę. Starannie wymieszałam i połowę wlałam do kubka. Druga połowa poczekała na swoją kolej w lodówce, przed zjedzeniem wystarczyło podgrzać.

Zdjęcia może nie najpiękniejsze ale wyżerkę zdecydowanie polecam.

Dominika

6 komentarzy:

  1. robię jutro robię! mleko owsiane też odkryłam niedawno z przymusu, budyń chodził mi po głowie, a teraz mam przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się, czym najlepiej zastąpić kawę, żeby dla dziecka zrobić. Zbożowej nie lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakao lub czekolada, jak najbardziej, tez o tym myślałam. U mnie była kawa bo to miało być latte :) tylko nie wyszło i wtedy dodałam czekoladę.

      Usuń
  3. A ja już przestudiowałam wszystkie mleka tego świata do kawy i tylko jedno jest na prawdę dobre - napój ryżowy. Niestety gotowy, ze sklepu, ale inne zamienniki mleka są po prostu niejadalne w kawie. Ma lekko słodkawy smak i może nie zabiela kawy idealnie, ale jest dobre:)

    OdpowiedzUsuń