czwartek, 27 listopada 2014

JARMUŻOWE CHIPSY

Długo praktykowałam najlepszy sposób na czipsy z jarmużu aż w końcu udało się osiągnąć ideał. Otóż jarmuż należy bardziej suszyć niż piec, co prawda proces trwa dłużej niż pieczenie w 180 stopniach, ale wtedy nie jest spalony i gorzki a osiąga pożądaną chrupkość. Jak widać na zdjęciu musi pozostać całkiem zielony, nie wolno dopuścić do zbrązowienia, wtedy najczęściej jest już gorzkawy. Jest to pyszna, szybka i zdrowa przekąska, ma tylko jedną wadę - cała blacha znika w 5 minut.

Składniki:
(jedna blacha w piekarniku)
  • pół paczki jarmużu (około 12 liści)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól i słodka papryka do smaku
Liście jarmużu należy pozbawić twardej łodygi, umyć i odwirować w suszarce do salaty. Skropić oliwą, posypać solą, przyprawami i wszystko dobrze wymieszać i wymasować ręką, dopóki jarmuż nie pokryje się równo oliwą. Ja używam naprawdę niedużo soli, przypraw i oliwy, jarmuż jest wtedy suchy, lekki i chrupki. Naoliwiony jarmuż rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem, w temperaturze 100 stopni aż będzie chrupki. U mnie trwa to 40 minut ale mój piekarnik wolno piecze, należy uważać żeby nie przepiec. Jarmuż ma być chrupki i suchy ale pozostaje w kolorze zielonym, jak na zdjęciu.

Dominika

8 komentarzy:

  1. surowy jarmuż niezbyt mi smakuje, ale takie chipsy są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mam w czym odwirować, to rozumie, że mogę ręczniczkami kuchennymi poprzyciskać, aż wchłoną wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, trzeba maksymalnie wysuszyć liście.

      Usuń
  3. a to ciekawy zmiennik do chrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Co prawda strasznie przesoliłam i wszystkiego nie daliśmy radę zjeść, ale gdyby nie to, nic by nie zostało. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chipsy z liści. Tak samo robię z brukselki. Moje pierwsze chipsy piekłam w 200 stopniach i niestety nie smakowały nam. Teraz też pieke w 100 przez 30 minut:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń