Długo praktykowałam najlepszy sposób na czipsy z jarmużu aż w końcu udało się osiągnąć ideał. Otóż jarmuż należy bardziej suszyć niż piec, co prawda proces trwa dłużej niż pieczenie w 180 stopniach, ale wtedy nie jest spalony i gorzki a osiąga pożądaną chrupkość. Jak widać na zdjęciu musi pozostać całkiem zielony, nie wolno dopuścić do zbrązowienia, wtedy najczęściej jest już gorzkawy. Jest to pyszna, szybka i zdrowa przekąska, ma tylko jedną wadę - cała blacha znika w 5 minut.
Składniki:
(jedna blacha w piekarniku)
- pół paczki jarmużu (około 12 liści)
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i słodka papryka do smaku
Liście jarmużu należy pozbawić twardej łodygi, umyć i odwirować w suszarce do salaty. Skropić oliwą, posypać solą, przyprawami i wszystko dobrze wymieszać i wymasować ręką, dopóki jarmuż nie pokryje się równo oliwą. Ja używam naprawdę niedużo soli, przypraw i oliwy, jarmuż jest wtedy suchy, lekki i chrupki. Naoliwiony jarmuż rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem, w temperaturze 100 stopni aż będzie chrupki. U mnie trwa to 40 minut ale mój piekarnik wolno piecze, należy uważać żeby nie przepiec. Jarmuż ma być chrupki i suchy ale pozostaje w kolorze zielonym, jak na zdjęciu.
Dominika
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńsurowy jarmuż niezbyt mi smakuje, ale takie chipsy są świetne!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne są te chipsy! :)
OdpowiedzUsuńnie mam w czym odwirować, to rozumie, że mogę ręczniczkami kuchennymi poprzyciskać, aż wchłoną wodę?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, trzeba maksymalnie wysuszyć liście.
Usuńa to ciekawy zmiennik do chrupania:)
OdpowiedzUsuńPyszne! Co prawda strasznie przesoliłam i wszystkiego nie daliśmy radę zjeść, ale gdyby nie to, nic by nie zostało. Dziękuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam chipsy z liści. Tak samo robię z brukselki. Moje pierwsze chipsy piekłam w 200 stopniach i niestety nie smakowały nam. Teraz też pieke w 100 przez 30 minut:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń