Dziś na szybko, pyszny przepis śniadaniowy z dynią, z jednego z moich ulubionych blogów, do którego często zaglądam - Ricki Heller. W prowadziłam drobne modyfikacje ze względu na posiadane przeze mnie składniki.
DYNIOWA OWSIANKA BEZ OWSA
Składniki:
(1 porcja)
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- pół szklanki puree dyniowego - jeśli macie surową dynię to należy ją wcześniej wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i upiec na blasze w piekarniku o temperaturze 180 stopni do miękkości - 40-60 minut, po czym obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę, którą można zapakować w słoiki do późniejszego wykorzystania
- szklanka mleka - u mnie owsiane gotowe, niesłodzone
- łyżka wiórków kokosowych
- duża garść orzechów włoskich
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka ziaren chia
- łyżeczka słodu, u mnie syrop z agawy
- szczypta cynamonu
Kaszę jaglaną uprażyłam w suchym rondelku aż zaczęła pachnieć i leciutko zmieniać kolor. Zalałam kaszę 5 łyżkami wrzątku i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam około 12 minut, aż kasza wchłonie cała wodę. Orzechy włoskie i siemię lniane zmieliłam w młynku do kawy. Wszystkie składniki wymieszałam razem i podgrzałam do zgęstnienia. Jadłam od razu.
Dominika
takie śniadanie to coś dla mnie, ponieważ jestem fanką dyni!
OdpowiedzUsuń