poniedziałek, 19 stycznia 2015

KULKI KOKOSOWO-MIGDAŁOWE

Po raz pierwszy znalazłam obiecującą recepturę na wykorzystanie pulpy migdałowej po produkcji migdałowego mleka. Przepis z bloga choosing raw, zmodyfikowany i dostosowany do pieczenia w piekarniku. Kulki wyszły smaczne i ładne.


Składniki:
(na jedną blachę ciastek)
  • szklanka pulpy migdałowej - pozostałość po produkcji mleka migdałowego, opisuję poniżej jak taka produkcja wygląda
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich i migdałów
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • szczypta soli
Mleko migdałowe robi się w ten sposób: 
Namoczyć 1/2 szklanki migdałów w dwóch szklankach wody, najlepiej na noc ale 2 godziny też wystarczą jeśli trzeba. Potem zmiksować razem z dwiema szklankami wody w blenderze stojącym do napojów lub ręcznym. Potem mleko trzeba przecedzić na sitku a pulpę można wykorzystać jak w niniejszym przepisie. Przykładowe przepisy na wykorzystanie mleka migdałowego można znaleźć tutaj, ale generalnie możemy po prostu zastępować nim dowolnie mleko krowie, co zapewne wyjdzie nam na zdrowie.
Produkcja kokosowych kulek:
Wszystkie składniki zmiksowałam razem w malakserze. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać trochę wody. Lepiłam nieduże kulki (około 2cm. średnicy) i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 100 stopni z termoobiegiem około 80 minut. Ja jeszcze w strachu że się nie dopieką, na 5 minut podniosłam temperaturę, ale zupełnie niepotrzebnie, bo zbrązowiły się trochę za bardzo.


Kulki były dla mnie odrobinę za słodkie, dla Adama akurat. Ale jak zwykle ja zjadłam większość. I znów namaczam migdały, będę eksperymentować dalej.

Dominika

10 komentarzy:

  1. kupujesz migdały ekologiczne czy nie masz nic przeciwko zwykłym, np. z Rossmanna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję różne, czasem eko czasem zwykłe. Bardziej dbam żeby owoce suszone były niesiarkowane i bez żadnych obcych dodatków.

      Usuń
  2. hmmm, a może by tak dla babci i dziadka zrobić?! to byłby świetny pomysł :) choć nie wiem czy bym szybciej ich sama nie zjadła haha :D uwielbiam takie pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne kule, ciekawe czy z pulpy owsianej też by były zjadliwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, smak nadają jednak głównie wiórki kokosowe.

      Usuń
  4. ja też często robię ciastka z "pozostałości", z tym że ja wkaładam wszystko co pod rękę wpadnie - czasem ląduje tam resztka kaszy jaglanej lub quinoa, jabłko. zamiast ekstraktu waniliowego dodaję zazwyczaj migdałowy.
    polecam dla oszczędnych :)
    ania

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy syrop z agawy można zastąpić ksylitolem? Czy raczej syrop na tu dziłanie zlepiające?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop ma tu działanie zlepiające, można go zastąpić dowolnym słodziwem ale płynnym.

      Usuń
  6. wyglądają apetycznie, minam, mniam

    OdpowiedzUsuń