sobota, 24 stycznia 2015

KOKTAJLOWO

Kupiłam herbatę matcha, do spróbowania. Trzeba przyznać że nie jest tania, ale bardzo chciałam spróbować. Jest to herbata zielona, sprzedawana jako proszek o zgniłozielonym kolorze. Tym co odróżnia ją od reszty zielonych herbat (poza zdrowotnymi właściwościami) jest forma proszku umożliwiająca parzenie bez żadnych woreczków, i to że można ją nie tylko parzyć ale i dodawać na surowo do różnych potraw, w tym koktajli właśnie - pięknie barwi je na zielono. Matcha, trochę pewnie marketingowo nazywana najzdrowszą herbatą świata, w smaku nie różni się wiele od innych zielonych herbat. Jest znacznie bogatsza w antyoksydanty niż zwykła zielona herbata, ma wysoką zawartość L-teaniny i aminokwasów. L-teanina ma ponoć działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, stabilizujące nastrój. A herbata matcha jednocześnie również pobudza, ze względu na zawartość teiny.
Dziś więc moje dwa codzienne koktajle- oba łagodne, słodkie, szybkie w przygotowaniu. A jednak wartościowe: pierwszy za sprawą herbaty matcha, drugi za sprawą imbiru.

KOKTAJL MATCHA
(1 porcja)
Składniki:
  • banan
  • szklanka mleka roślinnego - u mnie domowe migdałowe lub gotowe owsiane niesłodzone
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
Jeżeli chcecie do koktajlu wykorzystać mleko migdałowe, to robi się je w ten sposób:
Namoczyć 1/2 szklanki migdałów w dwóch szklankach wody, najlepiej na noc ale 2 godziny też wystarczą jeśli trzeba. Potem zmiksować razem z dwiema szklankami wody w blenderze stojącym do napojów lub ręcznym. Potem mleko trzeba przecedzić na sitku a pulpę można wykorzystać na przykład jak w przepisie na kulki kokosowe.
Wszystkie składniki należy wrzucić do stojącego blendera lub zmiksować ręcznym. Pić od razu.

KOKTAJL POMARAŃCZOWY Z KASZĄ JAGLANĄ
(1 porcja)
Składniki:
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • pomarańcza
  • 1 cm. świeżego imbiru
  • szklanka mleka roślinnego - u mnie domowe migdałowe lub gotowe owsiane niesłodzone
Jeżeli chcecie do koktajlu wykorzystać mleko migdałowe, to przeczytajcie przepis powyżej. Kaszę należy ugotować w połowie szklanki wody, imbir i pomarańczę obrać. Wszystkie składniki należy wrzucić do stojącego blendera lub zmiksować ręcznym. Pić od razu.

Dominika

2 komentarze:

  1. Ja tez miałam ochotę na herbatę matcha ale po jej spróbowaniu zrezygnowałam , to całkowicie nie mój smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w tym koktajlu matcha smakuje inaczej, jako herbatka też nie bardzo mi podchodzi a tu jest ok.

      Usuń