Jak większość moich potraw, dzisiejszy przepis nie wymaga za dużo składników oraz długiego przygotowania. Pieczone warzywa lubię właśnie za prostotę i szybkość. A do piekarnika można włożyć właściwie wszystko. I wychodzi zaskakująco smacznie, nawet taka zwykła kapusta. Dodatkowo podana z prostym i pysznym sosem z pasty tahini, staje się nawet daniem eleganckim. Przepis na sos pochodzi z bloga Ekoquchnia.
Składniki:
(jednoosobowa porcja)
- pół główki kapusty
- oliwa
- szczypta kuminu - mogą być dowolne ulubione przyprawy
- sól
- dwie łyżki tahini
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Kapustę pokroiłam w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Posmarowałam plastry oliwą, posoliłam i posypałam kuminem. Ułożyłam plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, do lekkiego zbrązowienia. Jadłam smarując sosem powstałym z dokładnego wymieszania tahini, oliwy, soku z cytryny, roztartego ząbka czosnku i przypraw.
Ja zjadłam oczywiście tę kapustę jako obiad ale to raczej rozwiązanie nie dla każdego. Natomiast z całą pewnością może stanowić wartościowy składnik pysznego obiadu.
Dominika
Rewelacyjny pomysł, bardzo lubię kapustę,a tu taki nowy świeży pomysł.
OdpowiedzUsuńJaka najlepsza - włoska się nadaje? czy zwykła? a pekińska to chyba za delikatna?
Pozdrawiam
Ta była zwykła biała, wyszła bardzo dobra. Robiłam też z włoskiej i była super. Pekińskiej raczej bym nie próbowała, bardziej sałatę przypomina niż kapustę.
UsuńUwielbiam pieczone warzywa, a kapusty jeszcze nie jadłam. Na pewno spróbuję. Ten sos też fajny pasty tahini używam tylko do hummusu i ew. ciasteczek.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł,na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń