Mamy teraz sezon na dynie, wykorzystujmy go jak tylko się da. Moje ulubione dynie to hokkaido, z bardzo prostego powodu, NIE TRZEBA ICH OBIERAĆ. Kto kiedykolwiek próbował obrać dynię, z pewnością mnie zrozumie i doceni dynię hokkaido. Jest bardzo pyszna i nie sposób jej pomylić z żadną inną, wygląda tak i ostatnio zrobiła się bardzo popularna. A że pomału nadchodzą chłodniejsze dni, dziś lekko rozgrzewające, proste curry. U mnie z dodatkiem batata, bo smętniał na stole, ale z powodzeniem można go pominąć. Moje curry jest proste, niektórzy mogliby powiedzieć że trochę oszukane, bo bez skomplikowanych składników, tylko przyprawa curry i mleko kokosowe. Ale czasem takich składników po prostu nie ma pod ręką, a wystarczy dobra przyprawa curry i można się smakiem dyni cieszyć.
CURRY Z DYNI HOKKAIDO I BATATA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
- nieduża dynia hokkaido
- batat
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- kartonik mleka kokosowego - 250 ml
- łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- oliwa
- odrobina soku z cytryny
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam w garnku na oliwie. Dodałam posiekane ząbki czosnku i curry, przesmażyłam chwilę. Dodałam umytą i pokrojoną w kostkę dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać) oraz obrany i pokrojony w kostkę batat. Wlałam mleko kokosowe, dodałam cukier, sól i pierz. Wszystko dusiłam na małym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu doprawiłam sokiem z cytryny do smaku.
Przepis bierze udział w akcji:
Dominika
Sądząc po składnikach, danie musiało być przepyszne
OdpowiedzUsuńjest dynia, jest pysznie! ;)
OdpowiedzUsuń