niedziela, 20 marca 2016

PROSTE CURRY Z CUKINII

Choć zajęć mi ostatnio nie brakuje, udaje mi się choć trochę czasu przeznaczyć na gotowanie. Do perfekcji doprowadzam proste i szybkie, a jednocześnie pyszne potrawy. Tak żeby codziennie zjeść jakiś pełnowartościowy posiłek, za który uważam tylko miskę gorącego warzywnego dania lub zupę. Taka cukinia na szybko pojawia się u mnie często, z różnymi dodatkami, a dorzucenie do niej soczewicy zaspakaja głód na dłużej. Indyjskie przyprawy zapewniają wyrazisty smak a całe danie robi się szybko i bez kłopotu.

CURRY Z CUKINII Z SOCZEWICĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
  • cukinia
  • 3 brykiety mrożonego szpinaku - około 2/3 szklanki
  • mały por
  • 3 kopiaste łyżki czerwonej łuskanej soczewicy
  • 1/3-1/2 szklanki wody
  • duża szczypta kurkumy
  • kopiasta łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kolendry
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Kolendrę i kumin zmieliłam w młynku do kawy. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuciłam zmieloną kolendrę, kumin i kurkumę, chwilę smażyłam. Dorzuciłam pokrojony w półplasterki por i pokrojony szpinak. Umytą cukinię pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Wszystko chwilę dusiłam, po czym dodałam surową wypłukaną soczewicę i wodę. Posoliłam całość i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodałam sok z cytryny i doprawiłam solą i pieprzem.


Najpiękniejszy w takim curry jest fakt, że tak naprawdę nie ma znaczenia co do niego wrzucimy. Zawsze  będzie smaczne i śliczne. To taka potrawa, która nigdy się nie znudzi.

Dominika

3 komentarze:

  1. Takie dania należą do moich ulubionych, w dodatku Twoje jest pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry z cukinii jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja chciałam właśnie grilować ostatnie dwie... a tak biorę w ciemno Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń