W życiu człowieka bywają lepsze okresy, ale i zdarzają się niestety te gorsze. Trzeba je jakoś przetrwać, postarać się pozostać w spokoju i pozytywnym spojrzeniu na życie. Nie twierdzę oczywiście, że alkohol jest jakimkolwiek rozwiązaniem czyichkolwiek problemów. Ale taka na przykład nalewka z aronii może być miłym dodatkiem, zwłaszcza, że posiada różnorakie zdrowotne bonusy. Cieszcie się więc jej pysznym smakiem i wypijcie moje zdrowie, bo dla mnie takie przyjemności są czasowo niedostępne. Całe szczęście, że zdążyłam jej jeszcze spróbować wcześniej, wiem więc, że jest naprawdę pyszna.
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 3/4 l wódki
- pół kilo cukru trzcinowego
- 3 cm. imbiru
Owoce aronii, po opłukaniu, warto przed przyrządzeniem przemrozić. Nasza pierwsza nalewka była zrobiona ze świeżych, ale następna partia już z mrożonych owoców. Owoce należy wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, dodać pokrojony drobno imbir i zalać wódką. Odstawić słój w słoneczne miejsce na miesiąc, co pewien czas mieszając zawartość, żeby cukier się rozpuścił. Po miesiącu przelewamy przez sitko do butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. To wszystko, po kilku miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia.
Pierwsza partia nalewki, sporządzona ze świeżej aronii, jakimś dziwnym trafem bardzo szybko znikła. W tajemniczych okolicznościach, bo nikt jakoś się do tego otwarcie nie przyznawał. Po prostu codziennie było jej coraz mniej, a potem została już tylko butelka. Teraz druga partia, już z aronii przemrożonej, czeka na przefiltrowanie. Wszystko dla zdrowia!!!
Dominika
Moja mama zrobiła ją w tym roku, jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowania?
Nie, nie filtruję. Mam to szczęście mieszkać w Łodzi, która ma bardzo dobrą wodę w sieci, można jej śmiało używać.
UsuńW jakim celu dodajesz imbir, spotykam się z tym po raz 'chyba' pierwszy, dlatego pytam, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMy generalnie w domu imbir dodajemy prawie do wszystkiego :) A poważnie, to gdzieś widziałam taki przepis i spodobało mi się użycie imbiru, dodaje dodatkowy aromat do nalewki.
OdpowiedzUsuń