Mamy ostatnio na stole 4 główki kapusty, a w głowie brak na nią pomysłów. Szukam więc cały czas dań z kapusty, które nie byłyby bigosem ani kapustą z grochem (do tego trzeba kapusty kiszonej), pieczona kapusta już nam się troche znudziła. Znalazłam ostatnio poniższy przepis, na blogu vegazone i to był strzał w dziesiątkę, zajadaliśmy się tą kapustą z przyjemnością. Przepisu nie zmienialiśmy, dodaliśmy tylko więcej rodzynek, za to miód został pominięty. Pierwszy raz w życiu jadłam kapustę z cynamonem i byłam zachwycona, choć za cynamonem zwykle nie przepadam.
Składniki:
|
|
Kapustę należy poszatkować, cebule pokroić w kostkę a marchew i imbir zetrzeć na tarce. Kumin, anyż i goździki zmielić w młynku do kawy. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać imbir i przyprawy, chwilę smażyć. Dodać marchew, kapustę i rodzynki, zalać litrem wody i dusić pod przykryciem 2 godziny. Pod koniec zdjąć przykrycie, tak aby resztka wody odparowała. W międzyczasie dosolić do smaku. Po skończonym duszeniu, wlać sok z cytryny. Danie nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, nie tracąc smaku.
Warto czasem spróbować czegoś innego poza kapustą z grochem, czy bigosem. Ta kapusta jest pyszna i pewnie jeszcze nie raz się u nas pojawi.
Dominika
Ciekawa jestem smaku, wypróbuję ten przepis. A swoją drogą czy filtrujesz wodę używaną w swojej kuchni?
OdpowiedzUsuńNie filtruję. Ja mieszkam w Łodzi, mamy tu jedną z najlepszych wód w kraju, jeśli nie najlepszą, uważam że nie ma takiej potrzeby.
UsuńKapusta wypróbowana��Dziękuję za inspirację. Bardzo nam smakowała.
OdpowiedzUsuń