niedziela, 4 grudnia 2016

KAPUSTA ORIENTALNIE

Mamy ostatnio na stole 4 główki kapusty, a w głowie brak na nią pomysłów. Szukam więc cały czas dań z kapusty, które nie byłyby bigosem ani kapustą z grochem (do tego trzeba kapusty kiszonej), pieczona kapusta już nam się troche znudziła. Znalazłam ostatnio poniższy przepis, na blogu vegazone i to był strzał w dziesiątkę, zajadaliśmy się tą kapustą z przyjemnością. Przepisu nie zmienialiśmy, dodaliśmy tylko więcej rodzynek, za to miód został pominięty. Pierwszy raz w życiu jadłam kapustę z cynamonem i byłam zachwycona, choć za cynamonem zwykle nie przepadam.

Składniki:
  • pół główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • szklanka rodzynek
  • 3 cm. imbiru
  • 10 goździków
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka anyżu
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę należy poszatkować, cebule pokroić w kostkę a marchew i imbir zetrzeć na tarce. Kumin, anyż i goździki zmielić w młynku do kawy. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać imbir i przyprawy, chwilę smażyć. Dodać marchew, kapustę i rodzynki, zalać litrem wody i dusić pod przykryciem 2 godziny. Pod koniec zdjąć przykrycie, tak aby resztka wody odparowała. W międzyczasie dosolić do smaku. Po skończonym duszeniu, wlać sok z cytryny. Danie nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, nie tracąc smaku.


Warto czasem spróbować czegoś innego poza kapustą z grochem, czy bigosem. Ta kapusta jest pyszna i pewnie jeszcze nie raz się u nas pojawi.

Dominika

3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem smaku, wypróbuję ten przepis. A swoją drogą czy filtrujesz wodę używaną w swojej kuchni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie filtruję. Ja mieszkam w Łodzi, mamy tu jedną z najlepszych wód w kraju, jeśli nie najlepszą, uważam że nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  2. przyzielonymstole.blogspot.com1 stycznia 2017 14:20

    Kapusta wypróbowana��Dziękuję za inspirację. Bardzo nam smakowała.

    OdpowiedzUsuń