Udało się w końcu. Po tygodniu albo więcej ostatecznie pozbyłam się zapasów cukinii w lodówce i nawet okazało się to mniej kłopotliwe niż przypuszczałam.
Placki z cukinią w formie bezglutenowej i bezjajecznej to nietrudne zadanie, wiem już że do takich celów nadaje się nadzwyczaj mąka z ciecierzycy. Jedyne czego się obawiałam, to żeby nie były zbyt suche i twarde, bo mąka z cieciorki potrafi taka być, choć jest smaczna. Dlatego postanowiłam domieszać mąkę jaglaną, która wydaje mi się delikatniejsza do wypieków i uznałam że zmiękczy danie. Przynajmniej taka była moja teoria, bo takich placków ani z mąki jaglanej ani z ciecierzycy nie robiłam nigdy.
Eksperyment się udał, placki nie były twarde i udany był też aromat przypraw i liści kolendry z mojego balkonu, nie dominował ale był wyraźnie wyczuwalny.Ciekawe czy z samej mąki jaglanej by wyszły. Następnym razem spróbuję.
Składniki:
(około 12 placków)
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki z cieciorki
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- 1/4 łyżeczki zmielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
- garść świeżych liści kolendry
- sos sojowy do smaku
- sól, pieprz
- woda
- oliwa do smażenia
Mąki wymieszać z bardzo niewielką ilością wody, tak żeby tylko nie było suchej mąki. Cukinię zetrzeć na tarce, dodać do ciasta i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę, oraz przyprawy. Odstawić na 10 minut, tak żeby cukinia puściła sok. Potem jeśli trzeba, dodać wody, tak żeby ciasto miało śmietanową konsystencję. Na końcu dodać posiekane liście kolendry i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładać łyżką porcje ciasta, rozprowadzić tak żeby placuszki nie były zbyt grube, i smażyć z obu stron na złoto.
Można podawać z dowolnym jogurtowym sosem, my jedliśmy je po prostu - ja z sosem sojowym a Adam nie wiedzieć czemu z cukrem, co kto lubi.
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
Na takie placuszki to bym się chętnie do ciebie wprosiła :)
OdpowiedzUsuńA zapraszam, zapraszam chętnie następnym razem :)
UsuńZrobiłam właśnie przed chwilą te placuszki. Uzylam tylko zmielonej kaszy jaglanej ale dodalam też na wszelki wypadek łyżkę mielonego siemienia. Cudo!
OdpowiedzUsuńZ siemieniem nawet zdrowiej, następnym razem też spróbuję. Cieszę się że smakowało :)
UsuńKocham placki z cukinii i teraz w sezonie jem baaaardzo często, tylko ja robię z jajkami, ale Twoje też pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńczy te placki zamiast z cukinii mozna zrobić z dyni?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można :)
Usuń