wtorek, 17 lipca 2012

PLACKI Z CUKINIĄ - bez glutenu, jajek, mleka

Udało się w końcu. Po tygodniu albo więcej ostatecznie pozbyłam się zapasów cukinii w lodówce i nawet okazało się to mniej kłopotliwe niż przypuszczałam.
Placki z cukinią w formie bezglutenowej i bezjajecznej to nietrudne zadanie, wiem już że do takich celów nadaje się nadzwyczaj mąka z ciecierzycy. Jedyne czego się obawiałam, to żeby nie były zbyt suche i twarde, bo mąka z cieciorki potrafi taka być, choć jest smaczna. Dlatego postanowiłam domieszać mąkę jaglaną, która wydaje mi się delikatniejsza do wypieków i uznałam że zmiękczy danie. Przynajmniej taka była moja teoria, bo takich placków ani z mąki jaglanej ani z ciecierzycy nie robiłam nigdy. 
Eksperyment się udał, placki nie były twarde i udany był też aromat przypraw i liści kolendry z mojego balkonu, nie dominował ale był wyraźnie wyczuwalny.Ciekawe czy z samej mąki jaglanej by wyszły. Następnym razem spróbuję.

Składniki:
(około 12 placków)
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z cieciorki
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
  • garść świeżych liści kolendry
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz
  • woda
  • oliwa do smażenia
Mąki wymieszać z bardzo niewielką ilością wody, tak żeby tylko nie było suchej mąki. Cukinię zetrzeć na tarce, dodać do ciasta i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę, oraz przyprawy. Odstawić na 10 minut, tak żeby cukinia puściła sok. Potem jeśli trzeba, dodać wody, tak żeby ciasto miało śmietanową konsystencję. Na końcu dodać posiekane liście kolendry i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładać łyżką porcje ciasta, rozprowadzić tak żeby placuszki nie były zbyt grube, i smażyć z obu stron na złoto.

Można podawać z dowolnym jogurtowym sosem, my jedliśmy je po prostu - ja z sosem sojowym a Adam nie wiedzieć czemu z cukrem, co kto lubi.

Przepis dodaję do akcji:

Dominika

7 komentarzy:

  1. Na takie placuszki to bym się chętnie do ciebie wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam, zapraszam chętnie następnym razem :)

      Usuń
  2. Zrobiłam właśnie przed chwilą te placuszki. Uzylam tylko zmielonej kaszy jaglanej ale dodalam też na wszelki wypadek łyżkę mielonego siemienia. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z siemieniem nawet zdrowiej, następnym razem też spróbuję. Cieszę się że smakowało :)

      Usuń
  3. Kocham placki z cukinii i teraz w sezonie jem baaaardzo często, tylko ja robię z jajkami, ale Twoje też pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy te placki zamiast z cukinii mozna zrobić z dyni?

    OdpowiedzUsuń