Opierając się na przepisie z bloga Bajkorada, dostosowując tylko do swojej diety, czyli bez ziemniaków i jogurtu, zrobiłam fajną jesienną zupę o lekko maślanym smaku i pachnącą koperkiem.
Zupa niby prościutka ale naprawdę bardzo smaczna i pożywna.I jaka kolorowa.
Składniki:
(8-10 porcji)
- średni kalafior
- 1 por
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła - można zastąpić ghee - masłem sklarowanym
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
W dużym garnku na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora. Dorzuciłam pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Chwilę podsmażyłam, dolałam 1,5 litra wody. Doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam 15 minut. Dorzuciłam podzielonego na różyczki kalafiora, w razie potrzeby można dolać wody, tak żeby kalafior był ledwo przykryty, posoliłam i gotowałam dalszych 10 minut. Następnie zmiksowałam zupę blenderem żyrafą ale niedokładnie, tak żeby część warzyw została w kawałkach. Dodałam do zupy prawie cały posiekany pęczek koperku, wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku. Pozostałą część koperku zostawiłam do posypania już w miseczkach według uznania.
Smacznego!Dominika
Wyszła PYYYSZNA !!! :)
OdpowiedzUsuń