poniedziałek, 22 października 2012

ZUPA KALAFIOROWO-KOPERKOWA

Opierając się na przepisie z bloga Bajkorada, dostosowując tylko do swojej diety, czyli bez ziemniaków i jogurtu, zrobiłam fajną jesienną zupę o lekko maślanym smaku i pachnącą koperkiem.
Zupa niby prościutka ale naprawdę bardzo smaczna i pożywna.
I jaka kolorowa.


Składniki:
(8-10 porcji)
  • średni kalafior
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki 
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła - można zastąpić ghee - masłem sklarowanym
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
W dużym garnku na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora. Dorzuciłam pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Chwilę podsmażyłam, dolałam 1,5 litra wody. Doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam 15 minut. Dorzuciłam podzielonego na różyczki kalafiora, w razie potrzeby można dolać wody, tak żeby kalafior był ledwo przykryty, posoliłam i gotowałam dalszych 10 minut. Następnie zmiksowałam zupę blenderem żyrafą ale niedokładnie, tak żeby część warzyw została w kawałkach. Dodałam do zupy prawie cały posiekany pęczek koperku, wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku. Pozostałą część koperku zostawiłam do posypania już w miseczkach według uznania.
Smacznego!

Dominika

1 komentarz: