sobota, 1 grudnia 2012

MIGDAŁOWA ZUPA BROKUŁOWA

Pomysł na zupę zagęszczoną orzechami chodził za mną już od jakiegoś czasu.
No i zrealizowałam go całkiem przypadkowo. Robiłam zupę z przepisu z bloga Kuchnia wegetariańska i wyszła mi dość rzadka. A że rzadkich zup nie lubię, w końcu maja być dla mnie głównym posiłkiem (ja nie gotuję dwudaniowych obiadów, to byłoby ponad moje siły), niewiele myśląc dodałam migdały. I dobrze zrobiłam. Podobała mi się konsystencja zupy, gęsta, ale nie zupełnie gładka, tylko taka lekko ziarnista, od migdałów własnie. Następnym razem spróbuję z orzechami włoskimi, bo mają według mnie więcej smaku.

Składniki:
(4 porcje)
  • 1,5 litra bulionu - u mnie warzywny zrobiony samodzielnie ze świeżym tymiankiem, razem z pozostawioną 1 marchewką i 1 pietruszką
  • brokuł
  • łyżeczka curry
  • 2,5 cm. świeżego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki migdałów
  • oliwa do podsmażenia
  • sól i pieprz do smaku
W garnku rozgrzać oliwę. Dorzucić curry i pokrojony w plasterki imbir, prażyć chwilę. Dodać bulion razem z warzywami oraz brokuł podzielny na różyczki i migdały. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować około 20-25 minut. Dorzucić pokrojony czosnek i mleko kokosowe. Zmiksować żyrafą na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotować.

Przepis dodaję do akcji:

Dominika

1 komentarz:

  1. Zupka dla mnie jest bossska... Równie dobra z mlekiem kokosowym jak i bez :) Z tym, że zrobiłam na bulionie wieprzowym, a migdały w postaci płatków uprzednio podrumieniłam na patelni :)
    Dziękuję za inspirację :) Ania.

    OdpowiedzUsuń