Na blogu staram się pokazywać, że dieta która większość osób przeraża, nie musi być skomplikowana w przygotowaniach ani trudna. Można się w ten sposób odżywiać na codzień, można wykorzystywać do tego zwykłe, łatwo dostępne produkty (choć oczywiście czasem przydaje się odmiana). Mnie się to jakoś od półtora roku udaje a naprawdę nie poświęcam temu bardzo dużo czasu, bo nie mam go aż tyle. Czasem okazuje się, że bardzo proste przepisy mogą być super smaczne.
Oto taki właśnie prosty przepis, który okazał się znakomity. Wielką jego zaletą jest nieużycie mleka (zwykłego nie jadam, a roślinne nie zawsze mam czas wyprodukować). Za owsianką na wodzie nie przepadam, ale okazało się że dodanie do niej sporej ilości jabłka zasadniczo zmienia smak potrawy. Również wiórki kokosowe, których się trochę obawiałam sprawdziły się. Nie dominują smaku, ale trochę wzbogacają. To pyszna owsianka. Z przepisu z bloga Tani wegetarianizm, zmieniłam skład płatków na bezglutenowy.
Oto taki właśnie prosty przepis, który okazał się znakomity. Wielką jego zaletą jest nieużycie mleka (zwykłego nie jadam, a roślinne nie zawsze mam czas wyprodukować). Za owsianką na wodzie nie przepadam, ale okazało się że dodanie do niej sporej ilości jabłka zasadniczo zmienia smak potrawy. Również wiórki kokosowe, których się trochę obawiałam sprawdziły się. Nie dominują smaku, ale trochę wzbogacają. To pyszna owsianka. Z przepisu z bloga Tani wegetarianizm, zmieniłam skład płatków na bezglutenowy.
Składniki:
(porcja śniadaniowa dla jednej osoby)
- 5 łyżek płatków owsianych - dla osób nieużywających glutenu muszą być certyfikowane
- 300 ml wody
- jabłko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta kardamonu
- odrobina syropu z agawy - jabłko było strasznie kwaśne, przy słodszym można pominąć
Płatki zalałam wodą i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam około 10 minut. Dodałam obrane i starte jabłko oraz wiórki kokosowe i kardamon. Gotowałam jeszcze chwilę, dopóki nie zgęstniało do pożądanej konsystencji.
Następnym razem dosypię też płatków jaglanych i gryczanych. Będzie jeszcze lepsza, choć i tak była super.
Dominika
Ze zdjęcia widać, że ma wspaniałą konsystencję :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę z bananem:D
Wygląda na bardzo sycącą. Jeszcze jabłka nie łączyłam z wiórkami kokosowymi :) No i muszę w końcu kupić ten syrop :^) Pyszne śniadanko
OdpowiedzUsuńjabłkowa owsianka , jeden z najpyszniejszych owsiankowych klasyków,pychotka ;D
OdpowiedzUsuń