środa, 26 czerwca 2013

GRANOLA OWSIANO-GRYCZANA - chrupiąca i pyszna

Bardzo szybka i prosta granola z użyciem kaszy i płatków gryczanych. Miałam nadzieję że będzie pachnieć kaszą gryczaną, bo ten zapach uwielbiam w słodyczach. Ale nie. Nie pachnie za bardzo. Za to okazało się, że kasza gryczana dodaje granoli obłędnej chrupkości. Zapomniałam o zaplanowanych rodzynkach, i dobrze, nie były wcale potrzebne, granola straciłaby tę chrupkość, którą dzięki kaszy zyskała.
Przepis znalazłam na blogu Oh she glows - wprowadziłam kilka modyfikacji wynikających z posiadanych składników.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych - dla osób unikających glutenu muszą być certyfikowane
  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej suchej - palona może się niesprawdzić, bo będzie za twarda
  • pół szklanki płatków gryczanych
  • pół szklanki orzechów włoskich lekko pokruszonych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • pół szklanki miodu - można zastapić dowolnym syropem w wersji wegańskiej
  • ćwierć szklanki masła migdałowego - można zrobić samodzielnie jak opisałam tutaj, ja miałam kupione, nie zawsze chce mi się robić, chociaz zrobione jest smaczniejsze
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki wody
Suche składniki wymieszać w dużej misce. Płynne składniki, czyli miód, masło migdałowe, wodę, olej i ekstrakt waniliowy wymieszać dokładnie razem. Powstałym sosem zalać suche produkty, tak żeby dokładnie się nim pokryły. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, około 30 minut, przynajmniej raz w trakcie pieczenia mieszając. Po ostudzeniu przełożyć do słoika.
Taką granolę można jeść na sucho, ja tak najczęściej robię, choć nie jest to ekonomiczne, bo za szybko znika. Ale można ją zjeść na śniadanie, na przykład z owocami lub musem owocowym.

Przepis dodaję do akcji:

Dominika

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji - zbiór wszystkich przepisów u mnie na blogu :) zapraszam http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/sniadanie/dobra-owsianka-nie-jest-zla-podsumowanie-3/

    OdpowiedzUsuń