środa, 17 lipca 2013

ZUPA Z BAZYLIĄ

Bardzo pyszna, łagodna ale też smaczna, lekko ziołowa zupa inspirowana tym przepisem. Ponieważ uwielbiam ostatnio kalarepkę a zupy z kalarepki uważam za przepyszne, i w tej zupie nie mogło jej zabraknąć.

Składniki:
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 kalarepki - w sumie było około pół kilograma warzyw
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, warzywny też jak najbardziej pasuje
  • pół sklepowej doniczki bazylii
  • łyżka płatków drożdżowych opcjonalnie - dodają odrobinę serowego posmaku
  • sól i pieprz do smaku
W garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam posiekany czosnek, chwile smażyłam. Dołożyłam cukinie i kalarepki pokrojone w dość grubą kostkę, chwilę przesmażyłam. Zalałam bulionem (mój był już słony więc nie soliłam dodatkowo), zagotowałam i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam do miękkości warzyw, około 20 minut. Dodałam bazylię i płatki drożdżowe i zmiksowałam wszystko ręcznym blenderem. Doprawiłam pieprzem i solą.


Przepis dodaję do akcji:
Zielnik Kuchenny 2013
Dominika

2 komentarze: