Bardzo pyszna, łagodna ale też smaczna, lekko ziołowa zupa inspirowana tym przepisem. Ponieważ uwielbiam ostatnio kalarepkę a zupy z kalarepki uważam za przepyszne, i w tej zupie nie mogło jej zabraknąć.
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
- 2 kalarepki - w sumie było około pół kilograma warzyw
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, warzywny też jak najbardziej pasuje
- pół sklepowej doniczki bazylii
- łyżka płatków drożdżowych opcjonalnie - dodają odrobinę serowego posmaku
- sól i pieprz do smaku
W garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam posiekany czosnek, chwile smażyłam. Dołożyłam cukinie i kalarepki pokrojone w dość grubą kostkę, chwilę przesmażyłam. Zalałam bulionem (mój był już słony więc nie soliłam dodatkowo), zagotowałam i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam do miękkości warzyw, około 20 minut. Dodałam bazylię i płatki drożdżowe i zmiksowałam wszystko ręcznym blenderem. Doprawiłam pieprzem i solą.
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
Zupa wybitna!
OdpowiedzUsuńWłaśnie ugotowałam!Pyszna!
OdpowiedzUsuń