Cudowny przepis. Na chłodniejsze dni (polskim latem jak znalazł - zwłaszcza tego roku). I można dowolnie kombinować składniki i zagęszczacze. Już mam kilka nowych pomysłów na to danie. A zawdzięczam przepis Marcie z bloga Jadłonomia.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 szklanki mleka kokosowego + odrobinę do rozpuszczania mąki
- 2 łyżki mąki z tapioki - można zastąpić mąką ziemniaczaną, ja nie używam
- 2 łyżki miodu - można zastąpić syropem z agawy w wersji wegańskiej
- garść rodzynek
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu
Obrane marchewki pokroiłam w kostkę. W garnuszku zagotowałam mleko wraz z miodem i marchewką. Gotowałam do momentu kiedy marchewka zmiękła. Zmiksowałam zawartość garnuszka ręcznym blenderem. W szklance wymieszałam mąkę z tapioki z odrobiną zimnego mleka (rozpuściła się bardzo łatwo). Wlałam do garnuszka i intensywnie mieszałam kiedy masa gęstniała. Chwilę jeszcze gotowałam, na końcu wlałam ekstrakt z wanilii i wsypałam rodzynki, przyprawy, wymieszałam. Przelałam do szklanek. Jadłam na ciepło.
Budyń jest pyszny i aromatyczny. No i z zawartością warzyw, cóż by to był za posiłek z samej mąki.
Przepis dodaję do akcji:
Dominika
też muszę spróbować tego budyniu. uwielbiam wszelkie marchewkowe słodkości, więc myślę, że mi posmakuje :) wygląda na niezwykle kremowy, mmm... :)
OdpowiedzUsuńchciałabym spróbować takiego połączenia smaków, marchewkę bardzo lubię, więc myślę, że to coś dla mnie: )
OdpowiedzUsuńhej hej a mąkę z tapioki mogę uzyskać gdy zmiksuję tapiokę w formie kuleczek??
OdpowiedzUsuńNie próbowałam tego robić. Ale jeśli masz odpowiedni sprzęt to czemu nie, w młynku do kawy ponoć mieli się wszystko czego można zapragnąć. Możliwości są nieograniczone, ale z eksperymentami tak bywa że nie zawsze wychodzą. Pozdrawiam
Usuń