poniedziałek, 21 października 2013

ZUPA Z DYNI, PORÓW I SELERA

Świetna jesienna zupa warzywna - pomimo dużego udziału dyni nie jest słodka, a por jest moim zdaniem wyraźnie wyczuwalny. Użyłam dyni hokkaido o mało dyniowym smaku, dzięki czemu zupa jest miąższysta, gęsta i poza kolorem nic nie wskazuje na obecność dyni. Przepis Bei z bloga Bea w kuchni z niewielkimi modyfikacjami.

Składniki:
  • 150g pora
  • 100g selera
  • około 700g dyni hokkaido - około 1kg przed wydrążeniem
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można użyć dowolnego
  • oliwa
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Na rozgrzaną oliwę wrzucałam po kolei: pokrojone w plasterki pory, posiekany czosnek, pokrojony w kostkę seler, pokrojoną w kostkę dynię (nieobraną - dyni hokkaido obierać nie trzeba). Posypałam tymiankiem i chwile razem dusiłam. Zalałam bulionem i gotowałam około 20 minut, do miękkości warzyw. Całość zmiksowałam ręcznym blenderem i doprawiłam solą i pieprzem. Zupę w miseczce posypałam odrobiną posiekanych liści selera.

Zupa nic nie traci wraz z kolejnymi odgrzewaniami, ale była na tyle dobra, że nie postała dłużej niż dwa dni. Na drugi dzień dolałam przy odgrzewaniu trochę wody, bo za bardzo zgęstniała.

Dominika

12 komentarzy:

  1. Już od tygodnia mam w planach zakup dyni... Może w końcu mi się uda, bo zupa wygląda wyjątkowo zachęcająco! Ja jeszcze często dodaję nieco świeżego imbiru - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir z dynią, pyszne zestawienie, ale tym razem miało być klasycznie warzywnie. Do kupienia polecam dynię hokkaido, niebo w gębie:)

      Usuń
  2. Zupy z dyni są świetne, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie zkaupilam mala dynie hokkaido,jest tak twarda,ze jak pomysle o jej obieraniu to wyc mi sie chce.A tu prosze-piszesz ze trzeba ja tylko dokladnie umyc bez obierania-tyko z eona ma na powierzchni kilka szarych plam,wiec niewiem czy to dobry pomysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, szare plamy można pościnać. Ale naprawdę skórka w trakcie obróbki cieplnej tak mięknie, że obieranie jest bez sensu, i dobrze bo faktycznie jest twarda.

      Usuń
  4. a te plamy białe to nie pleśń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę trudno mi to stwierdzić bez obejrzenia rzeczonej dyni :(

      Usuń
  5. tylko wlasnie dynie hokkaido ktore kupowalam zawsze mialy uszkodozna powierzchnie,albo wlsnie takie szare plamy

    OdpowiedzUsuń
  6. no i zonk,ta dynia to nie hokkaido tylko jakas inna ,a Pan ktpry ja sprzedawal nie wie co to za odmiana.Ja bylam swiecie przeknana ze to hokkaido,intensywnie pomarancowa okragla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hokkaido jest bardzo charakterystycnza ale nie jest okrągła, ma duzy dziubek
      Tutaj widać dobrze hokkaido

      Usuń
  7. robilam zupe z dyni w sobote wieczorem i mala czesc mi zostala-lezy w lodowce-dzis wtorek-czy moge ja jeszce spokojnie przyrzadzic czy niemoze splesniec w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba po prostu ją dokładnie obejrzeć, powąchać i spróbować. Całkiem możliwe że w lodówce przeżyła dobrze.

      Usuń