Bardzo prosty deser ale całkiem ładnie wygląda. To właściwie nie przepis, tylko sposób na ładne podanie słodkiej kaszy jaglanej. Naprawdę można taki deser zrobić z tego, co tylko ma się pod ręką. Wystarczy tylko kasza jaglana i dowolny kwaskowy dżem, mus lub nawet świeże owoce. Kaszę jaglaną można tez ugotować z daktylami, rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, można dodać kakao. Ważne żeby była słodka.
Składniki:
(na trzy szklanki)
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- banan
- 3 czubate łyżki musu jabłkowego - uprażone jabłka z odrobiną cukru lub mus z jabłek bez cukru
- 3 czubate łyżki dżemu z cukinii - można wykorzystać dowolny lekko kwaskowy dżem lub mus
Kaszę jaglaną zalać szklanką wody i ugotować, trwa to około 15 minut, do momentu kiedy cała woda zostanie wchłonięta. Ugotowaną kaszę zmiksować z bananem. Do szklanek nałożyć kaszę do wysokości 1/3 szklanki, wyżej po łyżce dżemu, potem znów resztę kaszy i na wierzch mus jabłkowy. Włożyć na trochę do lodówki, do schłodzenia.
Moim zdaniem ten deser najlepszy jest trochę schłodzony, ale świeży. Trzeba więc robić na bieżąco, do szybkiego zjedzenia. Ale z tym nie powinno być problemu, bo jest naprawdę szybki w przygotowaniu (w byciu zjadanym również).
Dominika
zjadłabym!
OdpowiedzUsuńPodobne deserki (bez banana) często robię dziecku :) a sobie na II śniadanie. Nie ma to jak zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńsuper deser.
OdpowiedzUsuńOd niedawna jestem miłośniczką kaszy jaglanej,z tego przepisu koniecznie muszę skorzystać ;p Super przepisy częściej będę tu zaglądać :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmniaaaaaaaam :D
OdpowiedzUsuń