Pyszne, intensywne w smaku, aromatyczne danie indyjskie z bloga Kasza Prodżekt, podobny przepis jak sprawdzona już przeze mnie wcześniej ciecierzyca w sosie śliwkowym, z tego samego bloga.
Dla osób lubiących takie smaki będzie to rewelacja. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z ilością, bo cieciorka jest niewątpliwie mocno sycąca.
Składniki:
(2 słuszne porcje obiadowe)
- 3/4 szklanki suchej cieciorki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki rodzynek
- 4 cm. imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka ziaren kolendry
- szczypta chili
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wrzątku
Ciecierzycę namoczyłam na noc. Następnego dnia ugotowałam, około 40 minut, do miękkości. Zalałam wrzątkiem rodzynki i odstawiłam na 30 minut. Ziarna kolendry i kuminu uprażyłam na suchej patelni, po czym zmiażdżyłam w moździerzu. Obrany imbir i czosnek pokroiłam w plasterki (będą i tak miksowane). Cebulę pokroiłam w plastry. Wrzuciłam do miksera cebulę, czosnek i imbir oraz odsączone rodzynki, i zmiksowałam wszystko na w miarę jednolitą masę. Pastę podsmażyłam na rozgrzanej na patelni oliwie około 5 minut i zalałam wodą z moczenia rodzynek. Trochę dalej gotowałam i dodałam koncentrat pomidorowy i sól. Wymieszałam, gotowałam dalej do lekkiego zgęstnienia. Dodałam ugotowana cieciorkę i szklankę wody. Gotowałam aż cała woda odparowała, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec dodałam zmiażdżone kolendrę i kumin.
Jedno z najlepszych dań jakie ostatnio jedliśmy, na pewno będziemy je jeszcze powtarzać, obydwoje jesteśmy amatorami kuchni indyjskiej.
Dominika
Zrobiłam i zabrałam dziś do pracy:) REWELACJA, rozdaję przepis, bo wszystkim smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis:)
Zrobiłam i przed chwilą pochłonęłam. Coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńPyyyycha! Właśnie zajadam! Dzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić ziarna kolendry i kumin?
OdpowiedzUsuńprzyprawą curry, ale to naprawdę nie będzie to samo :(
Usuńpycha,robie już ktorys raz i zawsze jestem zachwycona,tak samo jak i inni degustatorzy😊 polecam
OdpowiedzUsuń