czwartek, 3 kwietnia 2014

ZUPA Z TOPINAMBURA

Pierwsze moje zetknięcie z topinamburem. Szukałam go już od jakiegoś czasu, myślałam że to się nie uda, w sklepach czegoś takiego nie uświadczysz. Ale od czego są przyjaciele i działkowe uprawy. Dostaliśmy sporą ilość, a właściwie to Adam sam nam go wykopał, dzięki uprzejmości Dany i jej działki. Mam tylko nadzieję, że coś tam jeszcze w ziemi Danie zostało, bo kopał i kopał, dużo tego teraz mamy.
Chciałam żeby ten pierwszy topinamburowy przepis zawierał jak najmniej składników, żeby dowiedzieć się jaki ma smak topinambur. I już wiem - topinambur smakuje słonecznikiem, podobno roślina też wygląda jak słonecznik. A zupa pachnie łuskami słonecznika, jak wtedy kiedy wyjada się nasiona wprost z wielkiej i ciężkiej dojrzałej tarczy. Inspiracja tutaj. Jak widać po zrobieniu zupy jeszcze sporo zostało, pewnie następny będzie po prostu topnambur pieczony.

Składniki:
(4 porcje)
  • 600-700 g topinambura
  • cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojoną w plastry cebulę zeszkliłam w garnku na oliwie. Topinambur dokładnie umyłam, wyszorowałam szczoteczką i oskrobałam. Pokroiłam na kawałki, dorzuciłam do cebuli, chwilę podsmażyłam i zalałam winem. Wymieszałam, poczekałam aż płyn odparuje i zalałam litrem wody. Dołożyłam gałązkę rozmarynu, zagotowałam i pod przykryciem gotowałam pół godziny. Na koniec zmiksowałam ręcznym blenderem i doprawiłam do smaku.

Pierwszego dnia jadłam po prostu tę zupę bez niczego, drugiego dnia wkroiłam sobie do niej trochę owczej bryndzy - pycha.

Dominika

5 komentarzy:

  1. Super Blog! Chciałabym wyróżnić go i zaprosić do zabawy Liebster Blog Award:

    http://zonazrownowazona.wordpress.com/2014/04/04/liebster-blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam zupkę wg tego przepisu ale nie miałam rozmarynu i zamiast wody użyłam bulionu warzywnego (+szklanka wody). no zupa rewelacja! jestem w ciężkim szoku. na prawdę pycha! polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masz :) Same dobre składniki, to musi coś dobrego wyjść. Cieszę się że smakowało.

      Usuń
  3. Z bryndzą pycha? Muszę spróbować taką wersję zupy z topinambura. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń