Mało czasu ostatnio, bardzo mało. Tylko bardzo proste jedzenie, takie które wymaga niewielu składników i przygotowania nie dłuższego niż 10 minut. Co nie znaczy że nie może być smaczne. Niedobrego jedzenia nie przełknę. Jest sezon na szparagi więc jemy szparagi na zmianę z kalarepką i rzodkiewkami. Dziś padło na szparagi.
Składniki:
(porcja dla dwojga lub duża obiadowa dla jednej osoby)
- pęczek białych szparagów
- pół pęczka szczypiorku
Dressing:
- pół łyżeczki musztardy - u mnie musztarda domowa, bardzo intensywna
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Szparagi umyłam, obrałam skrobaczką, odcięłam zdrewniałe końcówki i ugotowałam - około 8 minut w osolonej wodzie. Szczypiorek pokroiłam. Składniki sosu wymieszałam razem. Odsączone szparagi polałam sosem i posypałam szczypiorkiem. Zjadłam natychmiast.
Dominika
Dominika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz