5 minut i obiad gotowy, z pomocą ogórków i awokado z promocji pewnego marketu (dzięki nieograniczonej potędze fejsbuka posiadam ostatnio niezbędną wiedzę o tym, gdzie i kiedy lecieć do którego sklepu po promocyjne produkty). Chłodnik jest bardzo smaczny, zimny i bez gotowania a ja w upały tylko takie dania trawię. Ze zrobionych dwóch wersji - z bazylią lub z koperkiem, bardziej smakowała mi ta z bazylią, z koperkiem wychodzi bardziej klasycznie nudna.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I AWOKADO
Składniki:
(porcja jednoosobowa)
- dojrzałe awokado
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- chlust mleka roślinnego - u mnie owsiane, dla wersji bezglutenowej można użyć dowolnego innego mleka lub wody
- 2 garście bazylii (w drugiej wersji koperek)
- sól i pieprz do smaku
Awokado obieram, ogórki tylko dokładnie myję. Wszystkie produkty wrzucam do malaksera i miksuję na masę, nie do końca gładką. Mój chłodnik jest raczej gęsty, w celu uzyskania zupy należy dodać więcej płynu. Gotowy chłodnik należy schłodzić w lodówce albo zjeść od razu.
Dominika
Też robiłam podobny chłodnik, z koperkiem, szczypiorkiem.. :-) Pycha! Następnym razem dodam czosnek i bazylię (mam jej aż za dużo, tak się rozrosła :D )
OdpowiedzUsuńciekawy smak!
OdpowiedzUsuń