piątek, 5 września 2014

BARDZO KREMOWA JAGLANKA

Bardzo prosty i bardzo pyszny przepis na kaszę jaglaną z wykorzystaniem nerkowców. Wtedy kiedy ma się ochotę na ciepłą zupę jaglankową raczej, niż na kaszę na sypko. Jesienią nieuchronnie taka ochota przychodzi i wtedy krem z nerkowców jest jak znalazł. Jadłam taką zupę dwa dni pod rząd, a od kremu z nerkowców uzależniłabym się na stałe, gdyby nie fakt, że nerkowce w pewnym momencie się skończyły, a na razie nie zamierzam kupować następnych.

Składniki:
(jedna porcja śniadaniowa)
  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • szklanka wody
Sos do kaszy:
  • pół szklanki nerkowców
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • banan
Dekoracja:
  • garść migdałów
  • syrop z agawy opcjonalnie
Nerkowce namoczyłam na kilka godzin. Im dłużej będą moczone, tym gładszy będzie krem do jaglanki, ale jeśli nie macie tyle czasu to i godzina wystarczy. Kaszę jaglaną ugotowałam w szklance wody. Nerkowce odsączyłam i zmiksowałam ręcznym blenderem ze świeżą wodą i pozostałymi składnikami sosu. Zalałam ugotowaną ciepłą kaszę kremem. Posypałam pokrojonymi w plasterki migdałami i polałam syropem z agawy.

Krem z nerkowców jest pyszny i może też być jedzony po prostu jako deser. Taka opcja była u mnie również przez kilka dni praktykowana. Do wyczerpania nerkowców.

Dominika

10 komentarzy:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos to istne cudo, szaleństwo! robię, robię, robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować! Szkoda, że nerkowce są takie drogie, ale mam w domu, bo będę z nich i kaszy jaglanej robiła domowy jogurt z bakteriami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj oj ten przepis brzmi fantastycznie:) ..hmm...tylko nerkowce już zjedzone, trzeba zakupić;) Zrobię jak tylko dopadnę te smaczne orzechy:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie za 100 punktów: jak smakuje taka kasza jaglana?

    OdpowiedzUsuń
  6. smakuje wyśmienicie! pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat skończyły mi się nerkowce:/ Czy można je zastąpić orzechami brazylijskimi? Podobne, ale nerkowce chyba są bardziej delikatne i tego się obawiam. Będę wdzieczna za info :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam że nigdy z brazylijskimi nie próbowałam, brazylijskie bardziej tłuste i twardsze. Nawet porządnie namoczone migdały nie zastąpią tutaj nerkowców, nie są tak kremowe.

      Usuń
    2. Ok w takim razie zakupię nerkowce i wypróbuję :) dziękuję za odp :)

      Usuń