wtorek, 23 grudnia 2014

CIECIERZANKA

Jako że przygotowania przedświąteczne zupełnie mnie w tym roku omijają, przedstawiam zupełnie nieświąteczną zupę z ciecierzycy na sposób indyjski. Prosta i pyszna, nawet Adam zjadł i wziął dokładkę. Przepis z bloga Zdrowy Talerz.

Składniki:
(3 porcje)
  • pół szklanki suchej ciecierzycy
  • nieduża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • centymetr świeżego imbiru
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można użyć dowolnego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do podania: trochę ugotowanej niezmiksowanej cieciorki, kilka daktyli
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyłam. następnego dnia zmieniłam wodę i ugotowałam ja do miękkości, około pół godziny. Pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki podsmażyłam lekko w garnku na oliwie. Dodałam drobno pokrojony imbir i przyprawy, smażyłam około minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Zalałam bulionem, zagotowałam i gotowałam pod przykryciem aż warzywa zmiękły. Pod koniec dodałam ciecierzycę. Wszystko zmiksowałam dokładnie ręcznym blenderem, doprawiłam i natychmiast zjedliśmy. Dobrze jest ugotować więcej cieciorki i dosypać sobie trochę niezmiksowanej do zupy. Idealnie też będą się komponować dorzucone do zupy pokrojone daktyle ale ta opcja przyszła mi do głowy poniewczasie.

Dominika

2 komentarze:

  1. Pyszna zupa. U nas jest bardzo popularna. Często miksuje tylko połowę cieciorki, a resztę dodaję w całości. Doskonała z dużą ilością natki lub kolendry:).

    OdpowiedzUsuń