Dziś bardzo pyszna zimowa zupa czosnkowa, chyba pierwszy raz robiłam. Prosta w wykonaniu, łagodna ale bardzo intensywnie czosnkowa, byłam zachwycona. Przepis zaczerpnęłam stąd.
Składniki:
- 2 ogromne główki czosnku
- 3 nieduże ziemniaki
- pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można równie dobrze użyć warzywnego
- 2 małe cebulki
- oliwa
- sól i pieprz
- pestki z dyni do podania
Całe główki czosnku upiekłam owinięte folią aluminiową w piekarniku - 180 stopni 20 minut. Cebulę i ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodałam obrany upieczony czosnek i bulion. Gotowałam pod przykryciem do miękkości ziemniaków - około pół godziny. Zmiksowałam zupę ręcznym blenderem i doprawiłam. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni i posypałam nimi zupę tuż przed jedzeniem.
Dominika
..wykonam w wersji wege;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
i tymi ziarenkami posypana! pycha!
OdpowiedzUsuńMoje klimaty:)
OdpowiedzUsuń