środa, 28 stycznia 2015

ZUPA CZOSNKOWA

Dziś bardzo pyszna zimowa zupa czosnkowa, chyba pierwszy raz robiłam. Prosta w wykonaniu, łagodna ale bardzo intensywnie czosnkowa, byłam zachwycona. Przepis zaczerpnęłam stąd.

Składniki:
  • 2 ogromne główki czosnku
  • 3 nieduże ziemniaki
  • pół litra bulionu - u mnie warzywno-indyczy, można równie dobrze użyć warzywnego
  • 2 małe cebulki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • pestki z dyni do podania
Całe główki czosnku upiekłam owinięte folią aluminiową w piekarniku - 180 stopni 20 minut. Cebulę i ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodałam obrany upieczony czosnek i bulion. Gotowałam pod przykryciem do miękkości ziemniaków - około pół godziny. Zmiksowałam zupę ręcznym blenderem i doprawiłam. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni i posypałam nimi zupę tuż przed jedzeniem.

Dominika

3 komentarze: