czwartek, 30 kwietnia 2015

OMLET Z CIECIORKI Z BROKUŁEM

Omlet z cieciorkowej mąki to niezastąpiony przepis na pyszny posiłek. Przydał się na nagłe śniadanie dla większej ilości osób (w tym przypadku trzech). Trzeba mieć tylko pod ręką mąkę z ciecierzycy. Reszta składników jest dowolna, można dorzucić dowolne warzywa (im więcej tym lepiej) i użyć ulubionych przypraw. Robiłam kiedyś taki omlet z marchewką, a dziś z dużą ilością zielonych warzyw. Do placka przydał się słoiczek wcześniej przygotowanego specjalnego sosu jabłkowego.

Składniki:
(porcja mniej więcej dla trzech osób, 2 duże omlety - patelnia 26 cm.)
  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • cebula
  • pół cukinii
  • brokuł
  • 2 liście jarmużu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia - u mnie bezglutenowy
  • sól czarna, kala namak (pachnąca jajkiem), do smaku
  • hojna szczypta kurkumy
  • 2 szklanki wody
  • oliwa
Mąkę z ciecierzycy wymieszałam z czarną solą, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Powoli dolałam wodę, wymieszałam i odstawiłam na bok. Ciasto powinno być gęste ale dość lejące. Brokuł, cukinię i liście jarmużu z wyciętym rdzeniem zmiksowałam w malakserze, tak żeby rozdrobnić warzywa, ale nie na jednolitą masę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam zmiksowane warzywa i przesmażyłam. Warzywa dodałam do cieciorkowego ciasta i wymieszałam. Na rozgrzaną i naoliwioną patelnię wlałam połowę ciasta. Smażyłam aż spód zbrązowiał a wierzch przestał być płynny. Na patelni położyłam duży talerz, odwróciłam patelnię tak by omlet znalazł się na talerzu, po czym zsunęłam go z powrotem na patelnię aby usmażyć druga stronę. Kiedy omlet zbrązowiał, przełożyłam go z patelni, po czym wszystkie czynności powtórzyłam z drugą połową ciasta.

Omlet jedliśmy w trójkę z Adamem i Zośką - ze słoikowym sosem produkcji Zośki. Zupełnie niechcący wyszło niezłe śniadanie. Dostałam pozwolenie na publikację owego sosu:

SOS INDIAŃSKI ZOŚKI
Składniki:
  • 50 dag cukru
  • ćwierć litra octu winnego
  • pół litra przecieru jabłkowego
  • łyżeczka soli
  • 20 dag rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka curry

Cukier należy zagotować z octem i przecierem jabłkowym. Dodać sól i 1 minut podsmażać. Dodać rodzynki, przesmażać kolejne 1 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, musztardę i curry. Podsmażać 30 minut, po czym zapakować w słoiki.

Dominika

5 komentarzy:

  1. takim omletem to można się najeść i być usatysfakcjonowanym smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusząco wygląda *.* Muszę w końcu dorwać tą mąkę z cieciorki albo zrobić w końcu sama, mam nadzieję, że mój blender przetrwa :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bomba ... zrobilam troche zmodyfikowany i byl PRZEPYSZNY.... maka z cieciory to istny cud. Uzywam ja niemalze do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis, na pewno wytestuję, już używałam mąki z cieciorki jest konkretna w smaku i to mi się w niej podoba:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis. Przygotuje śniadanko z zielonych szparagów, które wyglądają w tym omlecie:)

    OdpowiedzUsuń