środa, 22 kwietnia 2015

ZUPA WARZYWNA Z PASTĄ MISO

Na wstępie informuję że dzisiejsza zupa, jako jedna z nielicznych potraw na blogu, zawiera gluten. Po prostu chciałam spróbować jak smakuje pasta miso (pasta z fermentowanej soi), a nie znalazłam żadnej bezglutenowej. Wybrałam więc opcję bezpszenną - moja pasta miso zawiera mąkę jęczmienną. Zupa jest prosta, zrobiona bez użycia bulionu, a dzięki miso nie jest mdła, za to bardzo smaczna. Jak zwykle jest w niej jarmuż i topinambur, chociaż pisałam wcześniej, że w tym sezonie już z topinamburem koniec.

Składniki:
  • oliwa
  • cebula
  • pół pora
  • 2 marchewki
  • 4 liście jarmużu
  • 6 niedużych topinamburów
  • pół szklanki pasty miso - użyłam Hatcho Miso, czyli miso sojowego otrzymanego drogą trzyletniej fermentacji, które nie jest bezglutenowe, natomiast jest bezpszenne, zawiera mąkę jęczmienną
  • 1,5 litra wody
  • sól i pieprz do smaku
Pokrojoną w kostkę cebulę i półplastry pora zeszkliłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzuciłam pokrojone w grubą kostkę marchewki i topinambur. Chwilę smażyłam i zalałam wodą. Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie umyłam i odwirowałam jarmuż, wycięłam twarde rdzenie i dość drobno pokroiłam. Kiedy warzywa zmiękły dorzuciłam jarmuż i gotowałam 5 minut. Pastę miso połączyłam z dwiema łyżkami zupy, dodałam do garnka i wymieszałam. Doprawiłam zupę do smaku.


Ta zupa dzięki paście miso nabiera smaku i jest fantastycznym rozwiązaniem, kiedy nie ma pod ręką domowego bulionu.

Dominika

8 komentarzy:

  1. Miso nie zawiera mąki, tylko jęczmień, na którym hoduje się koji. Zamiast jęczmienia często stosowany jest ryż.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składzie mojego miso jest wymieniona dokładnie prażona mąka jęczmienna. Co do ryżu to jest bezglutenowy oczywiście ale mój organizm go nie toleruje, więc unikam :(

      Usuń
  2. To ciekawe, robiłam miso i czytałam o sposobie jego robienia i nigdy nie spotkałam się z użyciem mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie to było dokładnie miso
      klik

      Usuń
    2. Dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy :-)

      Usuń
    3. Chociaż nadal nie wiem, jak zrobić koji do miso na mące. Można zrobić na gryce, wtedy będzie bezglutenowe i bez ryżu :-)

      Usuń
    4. Dzięki, może kiedyś spróbuję zrobić, bo w sklepie takiego na gryce to nie widziałam

      Usuń