Na wstępie informuję że dzisiejsza zupa, jako jedna z nielicznych potraw na blogu, zawiera gluten. Po prostu chciałam spróbować jak smakuje pasta miso (pasta z fermentowanej soi), a nie znalazłam żadnej bezglutenowej. Wybrałam więc opcję bezpszenną - moja pasta miso zawiera mąkę jęczmienną. Zupa jest prosta, zrobiona bez użycia bulionu, a dzięki miso nie jest mdła, za to bardzo smaczna. Jak zwykle jest w niej jarmuż i topinambur, chociaż pisałam wcześniej, że w tym sezonie już z topinamburem koniec.
Składniki:
- oliwa
- cebula
- pół pora
- 2 marchewki
- 4 liście jarmużu
- 6 niedużych topinamburów
- pół szklanki pasty miso - użyłam Hatcho Miso, czyli miso sojowego otrzymanego drogą trzyletniej fermentacji, które nie jest bezglutenowe, natomiast jest bezpszenne, zawiera mąkę jęczmienną
- 1,5 litra wody
- sól i pieprz do smaku
Pokrojoną w kostkę cebulę i półplastry pora zeszkliłam w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzuciłam pokrojone w grubą kostkę marchewki i topinambur. Chwilę smażyłam i zalałam wodą. Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie umyłam i odwirowałam jarmuż, wycięłam twarde rdzenie i dość drobno pokroiłam. Kiedy warzywa zmiękły dorzuciłam jarmuż i gotowałam 5 minut. Pastę miso połączyłam z dwiema łyżkami zupy, dodałam do garnka i wymieszałam. Doprawiłam zupę do smaku.
Ta zupa dzięki paście miso nabiera smaku i jest fantastycznym rozwiązaniem, kiedy nie ma pod ręką domowego bulionu.
Dominika
pyszna zupa!
OdpowiedzUsuńMiso nie zawiera mąki, tylko jęczmień, na którym hoduje się koji. Zamiast jęczmienia często stosowany jest ryż.
OdpowiedzUsuńW składzie mojego miso jest wymieniona dokładnie prażona mąka jęczmienna. Co do ryżu to jest bezglutenowy oczywiście ale mój organizm go nie toleruje, więc unikam :(
UsuńTo ciekawe, robiłam miso i czytałam o sposobie jego robienia i nigdy nie spotkałam się z użyciem mąki.
OdpowiedzUsuńTakie to było dokładnie miso
Usuńklik
Dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy :-)
UsuńChociaż nadal nie wiem, jak zrobić koji do miso na mące. Można zrobić na gryce, wtedy będzie bezglutenowe i bez ryżu :-)
UsuńDzięki, może kiedyś spróbuję zrobić, bo w sklepie takiego na gryce to nie widziałam
Usuń