piątek, 26 czerwca 2015

TARTA JAGLANO-TRUSKAWKOWA

Zatęskniłam za kaszą jaglaną, nie żebym z niej całkiem zrezygnowała ostatnio, ale rzadziej się pojawia w moim menu. Ponieważ bardzo lubię wszelkie masy jaglano-owocowe, zdecydowałam się na tartę jaglaną. Już kiedyś podobną zrobiłam (tutaj), ale dziś na niepieczonym, surowym spodzie. Jako że mamy sezon truskawkowy, żaden inny wkład owocowy po prostu nie mógł przyjść mi do głowy. Tarta jest pyszna, spód z migdałów i daktyli bardzo prosty do zrobienia, polecam każdemu spróbować tego typu deserów.

Składniki:
(forma do tarty o średnicy 24 cm.)
Spód:
  • 2 szklanki migdałów
  • szklanka daktyli
  • szczypta soli
Wypełnienie:
  • 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka - u mnie ryżowe
  • pół szklanki daktyli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szklanki truskawek
  • łyżka syropu z agawy - można użyć dowolnego słodziwa
Spód:
Daktyle namoczyłam w wodzi na około godzinę, żeby trochę zmiękły. Migdały wrzuciłam do malaksera ze szczyptą soli i porządnie zmiksowałam ale tak, żeby nie zaczęło się tworzyć masło migdałowe. Poprzestałam na konsystencji bardzo grubej mąki. Dorzuciłam dokładnie odsączone daktyle i miksowałam dalej, aż zrobiła się masa, jak najbardziej zwarta. Wykleiłam masą formę do tarty lekko natłuszczoną.
Wypełnienie:
Kaszę jaglaną wypłukałam, zalałam mlekiem ryżowym i ugotowałam do miękkości - około 15 minut. Daktyle namoczyłam, żeby trochę zmiękły. Ugotowaną kaszę jaglaną, odsączone daktyle i pozostałe składniki wypełnienia za wyjątkiem truskawek wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam. Dorzuciłam umyte truskawki i miksowałam dalej, do uzyskania jednolitej masy. Wypełnienie nałożyłam na spód tarty i włożyłam całość do lodówki, najlepiej na noc. Jedliśmy tartę z pysznym dżemem z czarnego bzu, jak na zdjęciu.


Przepis bierze udział w akcji:
Zainspiruj się kaszą! III edycja
Dominika

4 komentarze:

  1. świetna tarta, uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    czym moge zastapic migdaly?
    Z gory dziekuje za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolnymi innymi orzechami, a jeśli jest to też niemożliwe, to sprawdzą się pestki z dyni lub słonecznik.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję.

      Usuń